Omflyttningar av patienter skapade problem på Visby lasarett

Omflyttningar av patienter skapade problem på Visby lasarett
Sommaren på Visby lasarett var tung, med ovanligt många patienter på akuten. Foto: Artifex

När Arbetsmiljöverket granskade Visby lasarett var inte sommarens överbeläggningar det stora arbetsmiljöproblemet. I stället var det den press det innebär för sjuksköterskorna att fel patient ligger på fel avdelning.

Visby lasarett riskerar böter i miljonklassen. Orsaken är att en läkare i somras arbetade 29 dygn i sträck , en annan 14 dygn. Det skriver Gotlands Tidningar i dag.

Arbetsmiljöverket uppmärksammade inte bara läkarnas orimliga arbetstider utan också sjuksköterskornas stressiga situation under sommaren.

Det stora problemet för dem var omflyttningar av patienter, berättar Vårdförbundets ordförande på Gotland, Linda Eklund, för Vårdfokus.se.

– Arbetsmiljöverkets inspektörer uppmärksammade att fel patient ofta låg på fel avdelning. Det innebär stor stress för våra medlemmar som då måste vårda patienter utanför sin specialistkompetens. De har också ansvaret för omflyttningarna, vilket är en logistisk utmaning och ett stort administrativt uppdrag, säger hon.

Ovanligt tung sommar

Sommaren på Visby lasarett var extra tung, med ovanligt många patienter på akuten. Även om Linda Eklund inte vet vad det beror på så kan hon spekulera.

– Primärvården har sedan tidigare fått minskade resurser och dragit ner på sin  verksamhet. Det kan ha lett till att patienter som hade kunnat få hjälp i primärvården i stället har sökt sig till sjukhusets akutmottagning.

Kräver högre grundbemanning

Vårdförbundet på Gotland har vänt sig till sjukhusets ledning för att försöka undvika samma kaotiska situation nästa sommar. Bland annat kräver de högre grundbemanning och vikarier, så att inte den ordinarie personalen tvingas till för mycket övertid.

De har fått visst gehör för sina krav.

– Ledningen har lovat att titta på möjligheten att bygga ut sjukhusets resursteam till en större bemanningsenhet. Det är ett steg år rätt håll, säger Linda Eklund.

Sveriges kommuner och landstings landsomfattande patientenkät visar att patienterna på Gotland är nöjda med vården på lasarettet.

– Vi ger en bra vård, men det är på bekostnad av vår egen hälsa. Många är helt slutkörda efter sommaren, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida