Sommarschema

Ledningen backade från mastodontpass på anestesin

Ledningen backade från mastodontpass på anestesin
Carina Hinderqvist har varit anestesisjuksköterska på lasarettet i Lindesberg men har fått nog och byter klinik efter semestern. Foto: Privat

31-timmarspassen för anestesisjuksköterskorna på Lindesbergs lasarett blev aldrig mer än ett skrämskott. Ledningen backade och ändrade sommarschemat.

Efter mycket kritik fick sjuksköterskorna tillbaka sitt gamla schema på 24 timmar mellan kl 12 och 12, men med indragen beredskap och förlängd jourtid över sommaren.

– Det var jätteskönt att slippa jobba 31-timmarspass, det var många som bävade för dem, säger Mikael Ekvall, anestesisjuksköterska på Lindesbergs lasarett i Region Örebro län, som tycker att sommarverksamheten i stort sett har fungerat.

– Men att jourtiden förlängts från 15 till 20 timmar gör att vi måste arbeta fler timmar under veckans övriga dagar, det är ju jättetråkigt när det är sommar, det känns som att arbeta gratis.

Vårdfokus skrev i maj om schemat med 31-timmars mastodontpass som presenterades för anestesipersonalen inför sommaren. Det innebar arbetstid 7-21, jour 21-07 och sedan ett nytt arbetspass igen mellan kl 7 och 14.

”Orimligt”

Carina Hinderqvist, en av anestesisjuksköterskorna, protesterade anonymt i en insändare i lokaltidningen. Hon beskrev det som orimligt att man på natten eller morgonen efter ett så långt pass skulle anses alert nog för att ta hand om akuta situationer och hantera potenta läkemedel och ifrågasatte hur många som skulle bli kvar efter sommaren.

Hon vet inte vad som gjorde att schemat aldrig blev verklighet men önskar att det styrts upp tidigare så arbetsgruppen hade sluppit oroa sig så mycket under våren.

Kristian Thörn, länsverksamhetschef för anestesi- och intensivvård, säger till Vårdfokus att schemat kunde ändras till det bättre genom att man fick viss förstärkning från Örebro och beredskapen togs bort.

Sedan Lindesberg höjt målet för elektiva knä- och höftoperationer från 450 till 1 200 per år, har Carina Hinderqvist känt att hon inte vill stanna kvar på lasarettet, det har blivit för enformigt. Efter semestern byter hon klinik. 

– De har plockat bort flera roliga arbetsuppgifter för oss narkossjuksköterskor och försämrat arbetsvillkoren. Vi i arbetsgruppen är ett arbetsvilligt gäng men det måste gå upp och ner och finnas tid för återhämtning, säger Carina Hinderqvist.

Flera har slutat

Under det senaste året har flera andra också slutat inom anestesin i Lindesberg, en varningssignal hon önskar att ledningen skulle ta på allvar.

Kristian Thörn, länsverksamhetschefen för anestesin, menar att det finns olika skäl till att folk slutat.

– Det är inget positivt med att folk slutar men det behöver inte vara kopplat till att vi har fler ortopedpatienter. Det som är mest oroande är att det generellt är svårt att få tag på specialistsjuksköterskor och att återväxten är så dålig, det är ju ett nationellt problem, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida