Oro för att ökade arbetsbelastningen påverkar sjuksköterskors hälsa

De korta sjukskrivnignarna har ökat bland Vårdförbundets medlemmar på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg. De förtroendevalda oroar sig för att den höga arbetsbelastningen har påverkat medlemmarnas hälsa.

När ledningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset presenterade statistik över sjukfrånvaron såg man att den totala sjukfrånvaron bland medarbetarna minskade under 2010. Men en noggrannare analys visar att det inte är hela sanningen.

Korta sjukskrivningsperioder – det vill säga sjukskrivningar under 60 dagar – har nämligen ökat. Framför allt bland undersköterskor och sjuksköterskor. Det är en utveckling som oroar de fackligt förtroendevalda på sjukhuset.

Olika förklaringar

Arbetsgivaren har förklarat det med sjukförsäkringens ändrade regler. Att anställda blir sjukskrivna korta perioder för att det har blivit svårt att få långtidssjukskrivningar godkända. Det tror inte Martin Håland, förtroendevald på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

– Vi ser sambandet mellan de ökade sjukskrivningarna och den bemanningsöversyn som startade här år 2008. Konsulter från Bemanningsbolaget gjorde en beräkning av hur många årsarbetare per sängplats som behövdes, vilket ledde till färre medarbetare på avdelningarna, säger han.

När Vårdförbundet i Västra Götalandsregionen ser att antalet sjukskrivna medlemmar ökar efter det att bemanningsöversynen har genomförts drar de sin slutsats:

– Arbetsbelastningen har blivit högre och det tror vi är orsaken till att antalet korta sjukskrivningar ökat, säger Marin Håland.

Kräver ökad bemanning

Vårdförbundet i Västra Götaland fortsätter arbetet med att få gehör för krav på ökad bemanning och hälsosammare arbetstider för medlemmarna. De förtroendevalda på Sahlgrenska universitetssjukhuset har också begärt att statistik över sjukskrivningar som är kortare än 14 dagar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida