Arbetstid

Östergötland slopar bonus för nattarbete

Östergötland slopar bonus för nattarbete
Region Östergötland lyckades inte locka till sig fler sjuksköterskor med hjälp av bonus för nattarbete. Arkivbild: Mostphotos

Det blev varken lättare att rekrytera sjuksköterskor eller att öppna vårdplatser. Därför tar Region Östergötland bort nattbonusen till hösten. Vårdförbundet vill se kortare nattarbetstid som ersättning.

19 februari 2018

”Vad var det vi sa”, skulle Vårdförbundet i Östergötland kunna säga efter att regionen meddelat att försöket med bonus för nattarbete misslyckats.

En utvärdering visar att extrapengarna, som delats ut i form av 66 procent högre ob, varken öppnat fler vårdplatser eller gjort det lättare att rekrytera eller behålla sjuksköterskor.

Gått ner i arbetstid

En grupp sjuksköterskor och barnmorskor har tjänat mycket pengar, men många har utnyttjat bonusen för att med bibehållen inkomst kunna gå ner i arbetstid.

Det resultatet tycker Emma Klingvall, Vårdförbundets avdelningsordförande i Östergötland, tydligt visar att kortare arbetstid skulle vara betydligt mer värt för många medlemmar.

Varnade för kortsiktig lösning

Innan nattbonusen infördes 2016 hade Vårdförbundet i Östergötland arbetat för ett avtal med nattarbetstidsförkortning. Men förhandlingarna lades ner när regionen i stället bestämde sig för att använda pengar för att locka sjuksköterskor att jobba mer obekväma arbetstider.

Pengar är bra, men ger inte mer vila och återhämning. Och kortsiktiga lösningar brukar aldrig fungera, varnade Vårdförbundet då.

I en intervju med Sveriges Radio Östergötland säger nu regionrådet Anders Härnbro (S) att bättre arbetsmiljö och bättre arbetstider verkar vara viktiga delar för att lyckas behålla och rekrytera sjuksköterskor.

Emma Klingvall.

Kom med något bättre

– Regionrådet öppnar upp för en arbetstidsförkortning. Nu ska jag ligga på och prata med honom om vad som kan vara rimligt, säger Emma Klingvall.

Själv skulle hon och Vårdförbundet vilja se en lösning där varje arbetad natt ger sänkt arbetstid och mer återhämtning.

Innan nattbonusen tas bort efter sista oktober hoppas hon att regionen har en bra ersättning att erbjuda.

– De kan inte bara ta bort något utan att lägga till något annat. Det kommer att drabba vården, säger hon.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida