ÖSTERGÖTLAND. Strypgrepp anmäls inte

Läkaren tog strypgrepp på sjuksköterskan. Han jobbar kvar men hon är numera arbetslös.

ARBETSMILJÖ »Det värsta är att jag tog på mig skulden«, säger sjuksköterskan.

Hon hade jobbat i 22 år på Kolmårdens vårdcentral utanför Norrköping och var omtyckt av både personal och patienter. Den 2 september i år satt hon i telefonrådgivningen när hon gav en telefonläkartid till en patient som anses extra krävande.

– När jag berättade för läkaren att jag hade gjort bokningen, tog han tag om halsen på mig, skakade och sa »jag stryper dig«.

Läkaren bad senare om ursäkt med hänvisning till att han var utarbetad, en ursäkt som godtogs. Däremot anser sjuksköterskan att cheferna och landstinget bagatelliserade och tystade ned händelsen. Efter flera turer sade hon upp sig, något hon i efterhand ångrar eftersom beslutet fattades under press.

Läkaren jobbar däremot kvar. Enligt arbetsmiljölagen är arbetsgivaren skyldig att anmäla händelser som hot. Ändå dröjde det en månad, vilket innebär att Arbets­miljöverket inte kan pröva ärendet. Primärvårdschefen Margareta Swartz förklaring är att de först ville försöka lösa ärendet internt. Hon säger också att arbetsmiljön har börjat förbättras.

Vårdförbundets ombudsman Pia Molander säger att de har gjort allt för att stötta sjuksköterskan. Hon fick två årslöner motsvarande hennes deltidstjänst på 60 procent.

Händelsen är inte polisanmäld.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida