Patienter som läser webbjournaler kan innebära fara

Patienter som läser webbjournaler kan innebära fara
Inom kort ska patienterna i Uppsala län kunna se vilka personer som har varit inne i deras journal. Arkivbild: Mostphotos

Sedan november förra året kan invånarna i Uppsala län läsa sina patientjournaler på nätet. Inom kort ska de även kunna se vilka personer som har varit inne i journalen. Läkare oroar sig för att det kan innebära risker för vårdpersonalen.

11 februari 2013

Farhågan förs fram av Upplands Allmänna Läkarförening som nu har bett Arbetsmiljöverket att pröva beslutet och bedöma vilka konsekvenser det kan få för vårdpersonalen.

– När namnen på flera personer som har varit inblandade i vården på olika sätt står på en lista innebär det en ökad risk för personalen, säger Anna Rask-Andersen, Läkarföreningens lokala huvudskyddsombud,  till P4 Uppland.

Hon berättar att en av anledningarna till att personal på akutmottagningar bara har förnamnet på namnskylten är för att minimera risken för hot och våld. Enligt Anna Rask-Andersen har det hänt att patienter i efterhand har tagit sig hem till personal och utsatt dem för hot och våld.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida