Hot och våld i vården

Patienter utsatta för våldtäkt och mordförsök på psykiatriska kliniker

Flera övergrepp mellan patienter har inträffat inom psykiatrin och beroendevården i Stockholm de senaste två åren. Polisen har anmält de aktuella klinikerna till Ivo för bristande säkerhetsrutiner.

En svårt psykotisk kvinna våldtogs inne på sitt rum av en annan patient när hon vårdades på en psykiatrisk slutenvårdsavdelning. På en annan avdelning utsattes en rullstolsburen kvinna för ett mordförsök. Vid båda händelserna har gärningsmännen blivit dömda i Stockholms tingsrätt, rapporterar SVT Nyheter.

De allvarliga övergreppen är två av sammanlagt sju som skett inom psykiatri- och beroendevården i Stockholm de senaste två åren. Polisen har anmält de aktuella klinikerna till Inspektionen för vård- och omsorg för bristande säkerhetsrutiner.

Vården allt mer pressad

Enligt Johan Franck, verksamhetschef på Beroendecentrum, är ett skäl till säkerhetsproblemen att klinikerna har ett större tryck på sig nu.

– Det är fler sökande, det är tyngre droger och det är mer psykiatrisk problematik. Det ursäktar inte, men ger en förklaring till att den här typen av problem uppstår, säger han till SVT Nyheter.

 

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida