Arbetsmiljö

Personal på operation blev plötsligt sjuka

Personal på operation blev plötsligt sjuka
Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan.

UPPDATERAD I går förmiddag drabbades 17 ur personalen vid Näl-sjukhuset i Trollhättan av olika sjukdomssymtom. Ledningen gick in i stabsläge och nu undersöks vad som hänt.

Den insjuknade personalen befann sig på operationssalarna vid Norra Älvsborgs länssjukhus, Näl. Av de 17 som under tisdagen uppges ha fått stickningar i halsen och andningssvårigheter sökte sex vård på akuten.

– Men ingen är dålig i dag, säger Niklas Claesson, kommunikationschef för sjukhuset till Vårdfokus.

Alla planerade operationer har ställts in. Akuta operationer görs i en annan del av lokalerna.

Ska mäta luften

Västra Götalandsregionens fastighetsägare går nu igenom operationssalarna där de drabbade befann sig.

– Vi har ingen teori i nuläget om vad det kan bero på. Vi väntar på instrument för att mäta luftens kvalitet och omsättning. Vi har bytt alla filter och de innehöll mycket pollen, säger Lars Jansson, fastighetsdirektör på Västfastigheter, till Vårdfokus.

”Bleka och tagna”

Anna Aldeborg, huvudskyddsombud för Vårdförbundet i NU-sjukvården, blev nedkallad till operationsavdelningen vid 11-tiden i går, en timme efter de första insjuknandena.

– Jag såg oro och kaos och några ur personalen var riktigt dåliga. De hade andningssvårigheter och var bleka och tagna. De fördes till akuten av sina kolleger. Det var sex som fördes dit, två av dem fick stanna längre. Senare visade det sig att elva till känt av det, jag tror att de också fick behandling.

Vid rundvandringen i de ny- och ombyggda lokalerna säger Anna Aldeborg att både hon och det andra huvudskyddsombudet  kände obehag i halsen. Men hon är osäker på om de inbillade sig.

Arbetsgivarna har reagerat snabbt och adekvat på situationen, anser hon, och central samverkan pågår.

Mögelproblem

Enligt en anställd, som har jobbat på operationsavdelningen på Näl i flera år, har operationsavdelningen länge haft problem med mögel, uppger SVT.

– Kolleger till mig har under åtminstone ett par års tid haft problem med luftvägarna, med huvudvärk och torra ögon, sa hon i går.

De som insjuknade i går har dock inte blivit dåliga tidigare, enligt den intervjuade.

Lars Janson bekräftar att mögel upptäcktes i en fönsterbänk för några veckor sedan, och i ett pausrum för ett år sedan.

–  Men vi kan inte säga vad det här är ännu.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida