Personalbrist hotar säkerheten på barnakuten i Malmö

Vårdförbundet kräver bättre bemanning på barnakuten på Skånes universitetssjukhus i Malmö. I dag kan inte säkerheten garanteras för personalen. Nyligen blev en sjuksköterska hotad till livet.

Det var en natt för knappt tre veckor sedan som en man som kommit till barnakuten med en sjuk tolvåring hotade slå sjuksköterskan så att hon skulle hamna på akuten. Han sa också att han skulle ha skjutit henne om han hade haft ett vapen med sig.

Slog larm för ett år sedan

– Vi har stora bekymmer med bemanningen på natten, det här är en konsekvens av det, anser Vårdförbundets huvudskyddsombud Mats Hansson.

Verbala hot hör numera till vardagen på akuten. Men den här gången bedömdes situationen vara allvarligare än vanligt. Vakter och polis tillkallades. Händelsen är polisanmäld och anmäld till Arbetsmiljöverket.

– Hot och våld-situationen på barnakuten ska också utredas, men jag förstår inte hur det ska gå till, personalen har inte tid att delta i ett sådant arbete, säger Mats Hansson.

Redan för ett år sedan gjorde Vårdförbundet en anmälan till Arbetsmiljöverket. Fortfarande har man inte fått någon respons på från ledningen. Därför har man nu tillsammans med verksamhetschefen gjort en risk- och konsekvensanalys.  Den blev färdig ungefär samtidigt som sjuksköterskan hotades till livet.

Föråldrad bemanningsplan

Analysen visar på en dålig arbetsmiljö där personalen känner sig otillräcklig. Om den höga arbetsbelastningen fortsätter är risken för utbrändhet och personalflykt stor.

– Säkerheten kan inte garanteras med den personalstyrka vi har i dag. Bemanningsplanen bygger på den verksamhet som var för flera år sedan men bara i år har antalet besökare ökat med tio procent, säger Mats Hansson.

Flytten av barnakuten och barninfektion inom Sus i Malmö tillsammans med sammanslagningen med kliniken i Lund skapar också osäkerhet i personalgruppen.

–Nu kom vikarienedskärningar och anställningsstopp. Det klarar vi inte om vi ska ha en vettig miljö för personal och patienter på barnakuten, konstaterar Mats Hansson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida