Personalchef i Västerås: ”Meddelarfriheten viktig”

En väldigt malplacerad fråga under ett lönesamtal. Det konstaterar personalchefen Stefan Larsson om att sektionsledare på akuten på Västerås lasarett har frågat medarbetare vad de tycker om att kolleger pratar med journalister.

Uppgifterna är dock ingen nyhet för honom. Redan då arbetsgivare och fack möttes på ett avstämningsmöte om lönerevisionen tog Vårdförbundets förtroendevalda upp medarbetarnas oro och olust inför att ha fått frågor om media.

– Ja, jag hade fått en hint om detta, men kanske inte att det var så dramatiskt. Det här blir en väckarklocka, meddelarfriheten är viktig, det är klart att man får yttra sig, säger Stefan Larsson.

Söker inte syndabockar

– Vi hoppas det här ska bli en tankeställare för både arbetsgivare och anställda, och att vi i dialog med klinikchefen på akuten kan se till att det här inte upprepas, säger Vårdförbundets avdelningsordförande i Västmanland Janí Stjernström och poängterar att lönesamtalen ska handla om lönen.

Enligt verksamhetschefen Christina Ulvede känner inte någon av sektionsledarna igen sig i att de skulle ha ställt de frågor de anklagas för.

–  Det är sorgligt att de inte känner igen sig. Vi har lyft ett problem men är inte ute efter syndabockar, förklarar Janí Stjernström.

Christina Ulvede anser att man numera har ett öppet och gott arbetsklimat på Västeråsakuten, med högt i tak där personalen numera både vågar leka och skratta trots att arbetet är tungt. 

Ska jobba med frågan

Också Stefan Larsson anser att personalen på akuten numera vågar säga i från. Men konstaterar samtidigt att det tydligen inte gäller alla, så tydligen har man en bit kvar. 

–  Naturligtvis kan man ha anledningen att diskutera mediafrågor på en akutmottagning, media kommer ju ofta dit, men de diskussionerna ska ske i lite andra sammanhang än de gjort här. Jag har varit personalchef i 25 år och har aldrig varit med om att man har ställt sådana här frågor förr, eller försökt få reda på vem som sagt vad till media. Att det är brottsligt att fråga har tydligen inte gått fram. Vi måste förstås jobba med den här frågan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida