Politiker hotar stänga vårdplatser efter krav på bättre arbetsmiljö

Politiker hotar stänga vårdplatser efter krav på bättre arbetsmiljö
Det är trångbott på Sös i Stockholm. Efter att sjukhuset missat kravet på 80 centimeter mellan sängarna flaggar nu Arbetsmiljöverket för dryga viten. Arkivbild: Colourbox

Södersjukhuset i Stockholm har inte lyckats uppfylla bestämmelsen om 80 centimeter mellan sängarna. Nu flaggar Arbetsmiljöverket för höga vitesbelopp. Enligt politikerna måste en tredjedel vårdplatserna stängas för att klara kravet. Men facket välkomnar Arbetsmiljöverkets besked.

Om inte sjukhuset rättar till problemen riskerar man att från och med 2 maj få betala 300 000 kronor varje gång en säng felplaceras. Det är ett krav som fått personallandstingsrådet Anna Starbrink (FP) att se rött.

– Ska vi lyckas uppfylla kraven måste vi ta bort en tredjedel av alla vårdplatser. Det är väldigt allvarligt, speciellt när vi har lösningen inom räckhåll eftersom vi planerar för omfattande ombyggnationer. Det känns oseriöst, de verkar tro att vi kan bygga nytt på bara några månader, säger hon.

”Politikerna skyller ifrån sig”

De fackliga företrädarna på plats anser dock att politikerna inte tar sitt ansvar. Reglerna kring 80 centimeter har funnits i över tio år, trots detta har inte politikerna skjutit till pengar för att åtgärda problemen.

– Det är trångt i salarna och därför väldigt svårt att arbeta ergonomiskt. Som en följd av det riskerar våra medlemmar ryggproblem. Jag kan förstå att man inte kan bygga om och flytta väggar i en handvändning, men regeln om 80 cm har funnits länge. Jag tycker att politikerna skyller ifrån sig på Arbetsmiljöverket, säger Sylvia Elfström, vice ordförande på Vårdförbundets sektion Södersjukhuset.

Två år sen inspektionen gjordes

Störst är problemen på sjukhusets två- och fyrarumssalar där mycket av utrymmet tas upp av garderober. Att sätt att fixa den mest akuta situationen kan vara att flytta på garderoberna. Men även en sådan lösning kan ta tid.

– Arbetsmiljöverket gjorde sin inspektion redan 2010, så man har haft tid på sig. Politikerna slingrar sig oförsvarligt i den här frågan, säger Hanna Rönell, ordförande för sektion Södersjukhuset.

Före 2017 måste Södersjukhuset också öka utrymmet inne på toaletterna, annars riskerar man ytterligare fem miljoner i vite.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida