Pressade skolsköterskor begär hjälp av Arbetsmiljöverket

Pressade skolsköterskor begär hjälp av Arbetsmiljöverket
"Eleverna behöver oss", säger skyddsombudet för skolsköterskorna i Halmstad. Om det inte vore för eleverna skulle skolsköterskorna sätta stopp för övertiden. Arkivbild: Mostphotos

Arbetssituationen för skolsköterskorna i Halmstads kommun är pressad. Trots det har kommunen dragit ner på tjänstgöringstiden på ett gymnasium där många elever behöver särskilt stöd. Nu anmäler Vårdförbundets skyddsombud kommunen till Arbetsmiljöverket.

Skyddsombudet för skolsköterskorna i Halmstads kommun kräver att kommunen gör något åt skolsköterskornas pressade arbetssituation. De riskerar både sin egen och elevernas hälsa, skriver hon i den 6:6 a-anmälan som har lämnats in till Arbetsmiljöverket.

– Min anmälan gäller sjuksköterskan på ett gymnasium där eleverna söker och behöver mycket hälsovård, men den pressade arbetssituationen gäller oss alla. Övertiden och frustrationen ökar och det är svårt att markera att det här inte går längre. Vi fortsätter för elevernas skull. Det betyder något för dem att vi finns här, säger skyddsombudet Elisabeth Paulsson.

Stort antal elever

I anmälan till Arbetsmiljöverket skriver hon att arbetsbelastningen är hög och att övertidsarbete är vanligt. Riksföreningen för skolsköterskor rekommenderar att en heltidstjänst inte bör ha ansvar för mer än 400 elever. När hänsyn har tagits till att antalet elever med behov av särskilt stöd är stort, har två heltidstjänster på gymnasierna i Halmstad tillsammans ansvar för 1 424 elever.

När en av skolsköterskorna i Halmstad dessutom fick extra arbetsuppgifter som systemadministratör lovade skolledningen att göra en översyn för att försöka tillsätta ytterligare en tjänst på ett av gymnasierna. Men ett halvt år senare har löftet inte infriats.

Behöver hjälp

Redan i februari krävde Elisabeth Paulsson ett svar från arbetsgivaren, och gjorde då klart att hon skulle göra en anmälan till Arbetsmiljöverket om inget hände. Arbetsgivaren svarade med en handlingsplan som genast dömdes ut som otillräcklig.

– Jag vet inte om Arbetsmiljöverket kan göra något, men vi är så slitna att jag måste försöka få hjälp. Jag försökte med Socialstyrelsen för några år sedan utan att mycket hände. Nu hoppas jag åtminstone på en granskning, säger hon.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida