Primärvårdskaoset i Norrköping granskas

Två vårdcentraler i Norrköping ska granskas av Arbetsmiljöverket på Vårdförbundets begäran. Efter en snabb omorganisering håller den hårt pressade personalen på att tappa kontrollen.

Målet var ekonomi i balans. Primärvårdschefen fick fyra månader på sig. Fem vårdcentraler bantades till tre och distriktssjuksköterskorna fick en gemensam arbetsplats. I juni drog den nya organisationen igång och nu är kaoset ett faktum.

Personalen gråter

Enligt huvudskyddsombudens anmälan till Arbetsmiljöverket saknas det så mycket personal på vårdcentralerna Cityhälsan norr och Cityhälsan hemsjukvården att de som jobbar inte hinner äta lunch.

Distriktssjuksköterskemottagningen är fullbokad tre dagar i sträck, men förväntas ändå vara öppen för dagliga besök. Personalen är ovan och planeringen dålig. Det saknas utrustning. Sjuksköterskorna hinner inte svara i telefon. Personalen gråter, har ont i magen och är uppgiven.

Risk för säkerheten

Huvudskyddsombuden skriver i anmälan att situationen är ohållbar och att riskerna, både för patienternas och personalens säkerhet, är ett faktum. ”Personalen vittnar redan om att man gör misstag, glömmer patienter och arbetsuppgifter”.

Chefen såg problemen

Primärvårdschefen Margareta Swartz säger till Norrköpings tidningar att hon insåg att det skulle bli problem, men att kraven från landstingsstyrelsen på ekonomi i balans tvingade fram en snabb omorganisering innan sommaren. Hon har kallat in chefer som är på semester för att börja åtgärda problemen som personalen just nu upplever. Men hittills har förbättringarna varit måttliga, enligt Vårdförbundet.

Arbetsmiljöverket inleder sin inspektion av de två vårdcentralerna i morgon fredag.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida