Psykiatriavdelningen på Varbergs sjukhus är fortsatt stängd

I eftermiddag har arbetsgivare och fack suttit i möte med Arbetsmiljöverket på psykiatriska kliniken i Varberg om situationen på den psykiatriska vårdavdelning som huvudskyddsombuden på Vårdförbundet och Kommunal stängde i går. Verkets beslut meddelas i morgon, men redan nu har arbetsgivaren beslutat köpa in nya larm till den psykiatriska kliniken.

– Att Arbetsmiljöverkets beslut kommer först i morgon tolkar jag som att de ser mycket allvarligt på situationen, eftersom de behöver ett dygn till på sig att formulera sitt beslut. Jag vet att de var i kontakt både med sin chef och med en av sina jurister innan de åkte, säger Vårdförbundets ordförande i Halland Gunnel Persson, efter Arbetsmiljöverkets besök på vårdavdelningen.

Gunnel Persson är nöjd efter Arbetsmiljöverkets besök, samtalen med inspektörerna var bra, tycker hon. Förutom att ställa frågor till de lokala skyddsombuden och huvudskyddsombuden ville de också gå runt på avdelningen och se lokalerna.

Det var i går eftermiddag som Vårdförbundets och Kommunals huvudskyddsombud beslutade att stänga en av de psykiatriska vårdavdelningarna i Varberg sedan arbetsmiljön blivit ohållbar för sjuksköterskorna och skötarna. Patienterna flyttades under kvällen dels inom kliniken, dels till andra psykiatriska kliniken i Halland och till kliniker på andra håll.

– Avdelningen är fortsatt stängd åtminstone tills Arbetsmiljöverkets mejl med åtgärdsförslag och beslut kommer. De patienter som sjuksköterskorna och läkarna på intagningsavdelningen tar emot och som de bedömer behöver läggas in skickas alltså vidare, förklarar Gunnel Persson.

Christina Andrén Kovac, tillförordnad chef för psykiatrin i Halland kan inte förklara för Vårdfokus hur problemen med de icke-fungerande larmen har kunnat få fortgå så länge som de har gjort.

– Det är mycket olyckligt. Jag har inte varit inkopplad förrän nu i vår så jag kan inte svara på det. Nu har jag tagit ett beslut att vi måste sätta in ett annat larm som fungerar, men det är inte gjort på en dag, säger hon.

När Arbetsmiljöverket mejlar sitt beslut i morgon kommer facken och arbetsgivarna att diskutera beslutet i ett telefonmöte. Dessutom är ett nytt ”larmmöte” inbokat mellan parterna på fredag förmiddag.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida