Kris

Psykiatrin i Örebro granskas

Psykiatrin i Örebro granskas
Den senaste veckan har det satts ljus på krisen inom psykiatrin i Region Örebro. Arkivbild: Mostphotos

Ett självmord och ett misstänkt självmord. Personal och anhöriga som vittnar om kaos. Nu granskar Inspektionen för vård och omsorg psykiatrin i Region Örebro.

13 juli 2016

Granskningen kommer att inledas i slutet av augusti, efter semestrarna, skriver lokaltidningen Nerikes Allehanda som i flera artiklar berättat om krisen inom länets psykiatri.

Bland annat håller sex psykiatriska intensivvårdsplatser stängt under sommaren. Patienter med akut självmordsrisk, med aktivt självskadebeteende eller som är utåtagerande får i stället vara på andra avdelningar tillsammans med mindre sjuka.

Oro och rädsla

Anhöriga, personal, Vårdförbundet och Läkarförbundet har uttryckt oro över att det lugn och ro som så många patienter inom psykiatrin behöver ska försvinna på avdelningarna. Många har också sagt att de är rädda för att patienter ska skada personalen, varandra eller sig själva.

Under juni månad dog två patienter som varit i kontakt med sjukvården. En djupt deprimerad man som pratat mycket om att ta självmord tog sitt eget liv under en permission. Det andra dödsfallet är ett misstänkt självmord.

Se vad som hänt

Två döda på en månad är en av orsakerna till att Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, tänker inleda en granskning.

– Vi vill orientera oss lite närmare om patientsäkerheten i verksamheten. Vi vill se hur ledningen har hanterat den här situationen och vad som eventuellt behöver åtgärdas, säger Ewa Sunneborn, regionchef för Ivo, till Nerikes Allehanda.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida