Rätt belysning kan hjälpa vid nackbesvär

Tillräckligt och bländfritt ljus är bäst för både personal och patienter, men på operationssalar är det oftast långt dit.

På en arbetsplats, som vården, kan en bländande miljö, fel belysning eller fel glasögon göra att ögonen ansträngs, vilket gör dem torra eller rinnande med klåda och värk.

Ögat styr kroppen och för att underlätta för synen att till exempel undvika bländning, intar vi ofta omedvetet belastande arbetsställningar.

– De som har ögonbesvär har mer muskel- och ledproblem, säger Hillevi Hemphälä, som forskar på hur ljuset i arbetsmiljön påverkar människor.

Att anstränga ögonen ökar muskelaktiviteten i nacke, axlar och skuldror, som framför allt vid statiskt arbete kan ge smärta i musklerna. Den onda cirkeln är i gång.

– Ögonbesvär är vanligt och lätt att förebygga. Med en bra visuell miljö och rätt glasögon skapas bättre förutsättningar för synen.

I sitt avhandlingsarbete kom hon fram till att belysningen i operationssalar ofta inte är bra; operationslampan ger för mycket ljus i förhållande till allmänbelysningen. Genom att öka den och sänka belysningsstyrkan från operationslampan minskar bländningsrisken från det starka operationsljuset.

 Det viktigaste är att kunna reglera ljuset, att dimra upp och ner, säger Hillevi Hemphälä.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida