Almedalen 2016

Rätt design kan förhindra smittspridning

Rätt design kan förhindra smittspridning
Sjuksköterskorna Gunda Höckenström och Anita Konrad Barvelid visar upp checklistan som använts för att säkra patientsäkerheten i den kliniska miljön på Nya Karolinska. Foto: Jenny Kallin

Snart går sjuksköterskorna Anita Konrad Barvelid och Gunda Höckenström i pension - efter att ha varit med och utformat hur Nya Karolinska ska bli så patientsäkert som möjligt. En erfarenhet som Almedalsbesökarna fick ta del av.

”Ni måste forska om det här”. Kommentaren kommer från flera i publiken i det lilla tältet på Strandvägen i Visby där Nya Karolinska universitetssjukhuset visar upp sig under politikerveckan i Almedalen.

Men forska kommer Anita Konrad Barvelid och Gunda Höckenström inte att göra. De ska snart gå i pension. Däremot hoppas de att någon annan nu tar vid och utvärderar deras utvecklingsarbete och gärna gör forskning av det.

Viktigt arbete

Med patienternas säkerhet i fokus har de varit med från start och projektlett arbetet med att utforma vårdlokalerna på nybyggda Nya Karolinska. Något som skett i samverkan med arkitekterna som formgett det toppmoderna sjukhuset.

Anita Konrad Barvelid är 1,75 meter lång. Listan med frågor som använts för att checka av patientsäkerheten i utformningen av de kliniska lokalerna är ännu längre. Hur motverkas kontaktsmitta? Hur motverkas vattenburen smitta? Hur är tillgängligheten för barn? Det här är bara tre exempel på frågor från den långa listan som Anita Konrad Barvelid rullar ut mot golvet.

Design och patiensäkerhet

Den lilla forskning som finns på området design och patientsäkerhet lyfter fram tre saker som extra viktiga: Att designa för att förhindra smittspridning, fall och felmedicinering.

Expertgrupper med kolleger från olika professioner har gått igenom checklistan rum för rum. Även patientgrupper och fackliga företrädare har deltagit i utvecklingsarbetet.

Arbetet med att formge utifrån ett patientsäkerhetsperspektiv har handlat om både stort och smått, som var nattlamporna ska vara placerade i patientrummen. Här har syftet varit att montera lamporna för att undvika fall, eftersom projektgruppens research visat sig att fall är vanligt nattetid då patienter går upp själva för att kissa.

Tvätta alltid händerna

För att motverka smittspridning är och förblir vårdpersonalens beteende det viktigaste, påpekar Gunda Höckenström.

– Tvätta händerna och ta på ett nytt plastförkläde.

Men design spelar också roll. På nya Karolinska har handfaten placerats inne på patientrummen, så att det blir synligt för patienterna att vårdpersonalen faktiskt tvättar händerna innan de kommer i fysisk kontakt med dem.

Inga dammiga kanter

Att det är lättstädat är också viktigt för att förebygga att smittspridning. Därför har de kliniska utrymmena fått byggmaterial som tål sprit, mattkanterna går upp på väggen och skåpen är fasade upptill för att lätt kunna torkas av.

Dörrhandtagen till patientrummen är specialdesignade. Vårdpersonalen har fått testa sig fram. Målet har varit att ta fram dörrhandtag som går att öppna och stänga med armbågen för att hindra smittspridning.

Gunda Höckenström är stolt över att vårdpersonalen fått vara med från början och fått delta på detaljnivå i utformningen av den kliniska miljön.  

– Jag blir glad när jag går omkring i bygget och ser hur fint det blivit. Att vi som var med från början faktiskt tänkte rätt, säger hon.

Hoppas på resultat

Själv jobbar hon bara ett år till, sedan går hon i pension. Anita Konrad Barvelid blir pensionär om en månad. Hon ser fram emot att se resultat, som i så fall kan bli vägledande för andra sjukhusbyggen. För det som återstår att se är om utformningen av vårdmiljöerna på Nya Karolinska kommer att öka patientsäkerheten i praktiken.

– Att få höra framöver att fallen minskat, att infektionerna minskat, att felaktig läkemedelshantering minskat, det vore fantastiskt, säger Anita Konrad Barvelid.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida