Reflekterat

Vad skulle råkorna göra i vår nyamegaorganisation?

Tanken slår mig när jag på lunchpromenaden passerar de väldiga askar och bokträd som befolkas av en riktig skånsk karaktärsfågel. Råkan är en flockfågel och de har boplatser på åtminstone två platser i parken där min arbetsplats är belägen. De flesta människor ser bara ett gäng stora, svarta fåglar som uppträder störigt och är väldigt högljudda. ?

I dagarna har jag noterat att aktiviteten har ökat i boträden. Möjligtvis är det en tidig vårkänsla då kyla och snö fortfarande dominerar väderleken. I råksamhällena måste de organisera sig så att det blir funktionellt för reproduktionen. Varje år utökas medlemmarna och nyorganisation måste ske.

Deras komplexa organisation är inte lätt att förstå sig på. De gamla fåglarna, som sitter högst upp i träden, får behålla sina boplatser men alla de övriga flyttar runt, jämför och provsitter grenarna. ?

De konkurrerande grupperna försöker överträffa varandra om sina förträffligheter och därmed få sina fördelar. De starkaste och mest anpassningsbara vinner, allt enligt evolutionens regelverk.??

Skillnaderna mellan råksamhällena och Skånes sjukvårdsorganisation verkar ibland inte vara så stor. Två gigantiska organisationer håller nu på att slås samman. Alla kommer att, mer eller mindre, påverkas av sammanslagningen.

Här handlar det om cirka 12 500 anställda i Lund och Malmö. Människor som redan nu håller på att anpassa och organisera om sig. Men, liksom i vår kära råkkoloni, är inte alla nöjda med den nya organisationen och visst skränas det högt däruppe emellanåt.?

Men bakom kulisserna lurar tänkta förändringar. Länsrätten som ska ta ställning till överklagandet om sammanslagning, eller den politiska oppositionen som säger sig vilja riva upp beslutet om de kommer till makten. Under tiden håller vi tusentals medarbetare på att leta efter nya positioner och gör vad vi kan för att visa vår förträfflighet. Vi vill ju producera en god vård.??

Den intressanta frågan är väl vad råkkolonin skulle göra i den här situationen. Undrar om de inte skulle sadla om och bli flyttfåglar i stället??

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida