Regeringen kallar till samtal om hot och våld i vården
Vårdförbundet bjuds in till rundabordssamtal om den ökade mängden hot och våld mot ambulanspersonal.
Vårdfokus har i flera artiklar den senaste tiden skrivit om hur vårdpersonal utsätts för allt mer hot och våld i tjänsten. På fyra år har antalet sjukskrivningar till följd av denna typ av händelser ökat med över 40 procent.
Sett till antalet anställda är risken som störst inom psykiatrin. Men även personal inom ambulansen vittnar om att hot och våld har ökat.
En av alla dem som drabbats är Martin af Robson, som i mars 2015 blev stoppad under en utryckning i Stockholmsförorten Fittja. Han tvingades in i en personbil för att försöka återuppliva en äldre man. Under färden till sjukhuset fick Martin utstå flera dödshot från mannens son.
Manifesterade mot våld
– När adrenalinet väl hade runnit ur kroppen mådde jag skitdåligt. Det är svårt att förklara, men jag hade en nära döden-upplevelse och kände en svår inre stress. Det är något som vi alla känner av. Det blir mer och mer, sa han till Vårdfokus i höstas.
När Martin senare vittnade i tingsrätten hade han stöd av ett 30-tal kolleger som manifesterade mot allt det hot och våld som ambulanspersonal så ofta utsätts för.
På grund av de speciella omständigheter som rådde i samband med brottet ansåg rätten att det räckte med att döma mannen till dagsböter, vilket också var vad åklagaren hade yrkat på.
Angrepp väckte reaktion
I slutet av december var det dags igen. På väg från ett uppdrag i södra Stockholm blev en ambulans stoppad av några ungdomar som gav sig på personalen med ett tillhygge.
Händelsen fick landstingsrådet Marie Ljungberg Schött (M) att reagera.
– Jag vill att regeringen gör sin del i att se till att öka säkerheten för blåljuspersonalen. Det kan röra sig om nya arbetssätt, ändrad lagstiftning eller fler poliser. Jag är beredd att diskutera med inrikesminister Anders Ygeman hur vi kan samarbeta kring detta.
Samtal med inrikesministern
Och så blir det. Inrikesministern kallar myndigheter, Vårdförbundet och Kommunal med flera till ett rundabordssamtal den 5 februari.
Johan Larson, vice ordförande i Vårdförbundet, kommer att delta vid mötet.
– Det är helt oacceptabelt att ambulanssjuksköterskor utsätts för hot och våld när de räddar liv. Arbetsmiljön för ambulanspersonalen måste vara så trygg och säker det går, säger han.
Vårdförbundet och Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor har också tagit fram sju punkter för en säker och effektiv ambulanssjukvård (se länk). De kräver bland annat att de regelverk som styr ambulansverksamheten måste moderniseras.