Risk för sovande förare tillbakavisas av Carema

Det var för ett år sedan som en sjuksköterska råkade somna vid ratten. Sedan dess har inget liknande hänt eftersom en ny regel om att förarna måste byta av varandra genast infördes. Det svarar verksamhetschefen Ingrid Olsen på den kritik som förts fram mot arbetsmiljön i Caremas hembesöksbilar i Skåne.

3 december 2010

Det var i november för ett år sen som en sjuksköterska på grund av trötthet nickade till i bilen och körde av vägen.

– Det såg vi mycket allvarligt på, så vi införde en regel om att man måste byta av varandra på natten. Den sjuksköterska som det handlade om hade dessutom på egen begäran jobbat många nätter. Även det ändrade vi så att ingen ska arbeta mer än två nätter på fyra veckor, förutom en van förare som arbetar något fler nätter, säger sjuksköterskan Ingrid Olsen som är verksamhetschef på Carema hembesöksbilar.

Godkändes av Vårdförbundet

Hon påpekar att schemaändringarna har gokänts av Vårdföbundet

Efter att hon fått Vårdförbundets arbetsmiljöanmälan har hon noga gått igenom körjournalerna. Enligt Vårdförbundets anmälan kan en och samma förare tvingas att köra mer än 60 mil under ett arbetspass. Men den längsta sträcka som en och samma person har kört mellan två hembesök är enligt det datoriserade körjournalsystemet 11,8 mil.

”Aldrig mer än åtta timmar”

– Då kan man lätt räkna ut att åtta timmar kör någon aldrig på sitt tiotimmarspass, säger hon.

Enligt Ingrid Olsen har det heller aldrig hänt att någon har kört 63 mil på en natt under de månder som hon har granskat. Däremot har en bil kört så långt som 50 mil. Men då har läkaren och sjuksköterskan turats om att köra den mellan hembesöken. I genomsnitt rullar varje bil cirka 28 mil per arbetspass.

Hon tillbakavisar också uppgifterna om att flera anställda ska ha klagat till arbetsledniningen över att de ofta är så trötta att de riskerar att somna vid ratten.

– I vårt avvikelsesystem finns inget nämnt om detta. Och jag träffar personalen varje morgon och kväll. En person har dock berättat för mig om sin olämplighet som förare eftersom personen har svårt att hålla sig vaken. Det var en provtjänstgöring som på mitt initiativ inte förlängdes.

Att personalen skulle ha blivit beordrad att köra i vinterväglag med sommardäck tillbakavisar hon. Enligt Ingrid Olsen avbröts pågående körning till den ort där det varnades för vinterväglag den dag det handlar om.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida