Så ansträngt på Falu lasarett att personalen gråter på jobbet

Så ansträngt på Falu lasarett att personalen gråter på jobbet
Korttidssjukskrivningarna ökar på Falu lasarett, berättar skyddsombudet Ulrika Norling.

Landstinget i Dalarna har minskat antalet rehabplatser i Borlänge och Ludvika så mycket att personalen på Falu lasarett nu går på knäna. Enligt Vårdförbundets skyddsombud börjar det närma sig vanvård.

27 oktober 2011

Situationen på medicinavdelning 29 på Falu lasarett är enligt personalen ohållbar. Skyddsombudet Ulrika Norling har därför lämnat in en så kallad 6:6 a anmälan till arbetsgivaren och till Arbetsmiljöverket.

– Personalen gråter redan när de kommer till arbetet och korttidssjukskrivningarna ökar. Men av lojalitet mot varandra och mot patienterna kommer vi trots att vi mår dåligt. Det utnyttjar arbetsgivaren, säger Ulrika Norling.

Ingen har lyssnat

Personalen har under två års tid försökt att göra sjukhusledningen uppmärksam på underbemanningen, men ingen har lyssnat. Efter sommaren har situationen förvärrats.

Tidigare avlastades avdelningen av att patienter kunde flyttas till rehabplatser i Borlänge och Ludvika. Nu har landstinget,  som en del i ett sparpaket, beslutat att minska på dem.

Stort omvårdnadsbehov

På avdelning 29 vårdas strokepatienter med ett stort omvårdnadsbehov. Många av patienterna behöver hjälp med allting och arbetsbelastningen gör att personalen varken hinner mata eller vårda i den omfattning som krävs.

– Det allra värsta med underbemanningen är att den hotar patientsäkerheten. Vi hinner inte göra det vi borde och oroar oss för att det börjar närma sig vanvård, säger Ulrika Norling.

Dålig ekonomi

De närmaste cheferna, som har tagit emot 6:6 a anmälan, förstår och håller med om att läget är allvarligt. Men det svar skyddsombudet fått är att de är bakbundna av den dåliga ekonomin.

På Arbetsmiljöverket har Ulrika Norling också mött förståelse.

– Landstinget i Dalarna har tidigare haft ett högt vite på sig för att sängarna, bland annat på vår avdelning, stod för tätt. Nu har vi en ombyggd medicinavdelning, men saknar personal, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida