Arbetsmiljö

Så får vi kollegerna att trivas på jobbet

Bjud in till fika, var hjälpsam och visa att ingen fråga är för dum. Det är några tips som fyra medarbetare i vården ger när Vårdfokus frågar hur man får kolleger att trivas.

 

Jenny Widström.

Jenny Widström, biomedicinsk analytiker, klinisk fysiologi och nukleärmedicin, Mälarsjukhuset:

— Jag bjuder in dem i gemenskapen och försöker få dem att känna att de syns. Att engagera sig och visa intresse för nya kolleger tror jag är avgörande för att de ska trivas och vilja stanna.

— Men det är lite av en utmaning här eftersom vi jobbar länsövergripande och finns i både Katrineholm, Eskilstuna och Nyköping. I framför allt Nyköping händer det att personal ibland jobbar ensamma. För att undvika det finns det kolleger som varvar. Ibland kommer de till oss från Nyköping och ibland åker personal från Katrineholm till Nyköping.

Erika Persson.

Erika Persson, diabetessjuksköterska, diabetes- och endokrinmottagningen, Falu lasarett:

— Jag försöker vara snäll och trevlig. Det är jag mot alla människor, vare sig de är patienter, nya kolleger eller någon annan jag möter. Alla vill bli sedda och välkomnade.

— Det är roligt med nya kolleger, jag förmedlar att jag tycker att det är positivt. De kan bidra med mycket. Har man jobbat några år så blir man lätt hemmablind. Då är det lärorikt och spännande när man får en ny kollega. När de ifrågasätter arbetssätt eller tipsar om nya så får jag ny kunskap.

— Det finns ju en anledning till att jag valt yrket sjuksköterska. Jag tycker att det är mycket givande att träffa nya personer.

.

Pia Nilsson, operations-och anestesisjuksköterska, ortopedmottagnignenen, Västerås lasarett:
— Jag försöker få nya kolleger att känna sig trygga genom att visa och säga att ingen fråga är för dum för att ställas. För att få dem delaktiga i gemenskapen är jag mån om att säga till när det är fika, lunch, eller möten — som är lätta att glömma bort när man är ny. Samma sak gäller när vi har någon aktivitet utanför arbetstid. Då är det viktigt att inkludera dem som är nya.

— Jag är själv relativt nyanställd och tror att det här är en arbetsplats där man tar hand om nya medarbetare på ett bra sätt. Jag försöker bemöta mina nya kolleger på det sätt jag själv blev bemött, eftersom jag vet hur mycket det betyder.

Alexandra Ramolli.

Alexandra Ramolli, röntgensjuksköterska, Karolinska universitets­sjukhuset, Solna:
— Jag försöker vara hjälpsam hela tiden mot den som är ny. Jag säger: ”jag finns här för dig, det är bara att fråga.” Jag har inte glömt hur det är att vara nyanställd. Jag kom till Sverige från Grekland som röntgensjuksköterska och vet hur det är att vara ny.

— Jag kommer från nukleär­medicin och där måste man jobba i team för det är så många steg med isotoperna. Först ska de förberedas, sedan injiceras i patienten och slutligen tar man bilderna. Då behöver man hjälpas åt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida