Debatt   |  Fackligt arbete 7 juni 2022

Ida Persson: Se facket som en möjlighet att förbättra – istället för att bara gnälla!

Se facket som en möjlighet att förbättra – istället för att bara gnälla!
Fackligt arbete är utvecklande och roligt men också frustrerande - många medlemmar tror att vi kan trolla fram lösningar på allt, skriver debattören Ida Persson.
Detta är en debattartikel. Åsikter och ställningstaganden är skribentens egna.

Många medlemmar tror att facket kan trolla fram lösningar på allt och går ur när blir besvikna, skriver Ida Persson, styrelseledamot i Vårdförbundet Uppsala. Hon efterlyser mer engagemang: "Fråga inte vad facket kan göra för dig - fråga istället hur du kan göra för att vara med och påverka, förbättra och engagera!"

Jag arbetar på facklig tid. Jag får alltså lön från min arbetsplats för att ge råd och stöd till Vårdförbundets medlemmar om arbetsmiljöproblem, professionsfrågor och personliga ärenden. Det är viktigt, utvecklande och roligt, men också enormt frustrerande, för ingen förstår vad som krävs av mig och mina fackliga kollegor. 

Mina chefer ger mig så låg löneökning att jag numera har sämst betalt på min arbetsplats efter 13 år i yrket. En del hr-folk och chefer behandlar oss som en motpart som ska tryckas ner och ställer oss personligt ansvariga när vi informerar om att lag och avtal måste följas.

Många medlemmar tror att vi kan trolla fram lösningar på allt och går ur facket när de upptäcker att vi måste hålla oss till lag och avtal. Politikerna som styr vården försöker låtsas att de lyssnar på oss, men de flesta vill bara ha bra publicitet och fler argument att säga nej. Varje dag blir vi ifrågasatta av chefer som tycker att det är viktigare att prioritera patientsäkerheten före arbetsmiljön. För arbetsmiljö och villkor kan väl inte vara på liv och död – eller? 

Jo, faktiskt. Nu lider vården, och de anställda är vården. Rimliga villkor och en hälsosam vårdmiljö är en utopi för varje person som arbetar i vården. Och just därför är mitt fackliga arbete så enormt viktigt! 

Men vi klarar det inte utan varandra, och utan det ideella engagemanget!

Så fråga inte vad facket kan göra för dig – fråga istället hur du kan göra för att vara med och påverka, förbättra och engagera! För Vårdförbundet är inte bara en trygghetsförsäkring om det går snett, det är en möjlighet att förbättra istället för att bara gnälla!

// Ida Persson, barnmorskestudent, operationssjuksköterska, styrelseledamot Vårdförbundet Uppsala och styrelseledamot TCO Uppsala

Säg vad du tycker i Vårdfokus!

Lönerna, arbetstiden, vårdplatsbristen — vad får dig att tända till? Vilka är de viktigaste frågorna för dig?

På Vårdfokus Debatt vill vi höra vad du har att säga om allt som rör din jobbvardag. Vi kommer att publicera texter här på vårdfokus.se och i tidningen.

Tänk på att:

  • Skriv kort och kärnfullt.
  • Vi kommer att välja bland de texter som kommer in — vi kan alltså inte lova att alla publiceras.
  • Vi vill att din text inte har publicerats någon annanstans tidigare.
  • Skicka gärna med ett foto på dig.
  • Mejla texten till debatt@vardfokus.se.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida