Se videon med 25 år gammal kampsång som håller än

Det skrivs för lite kampsånger för sjukvårdspersonalen. Det tycker åtminstone Pelle Höglund som med anledning av studentupproret för bättre ingångslöner och andra protester lagt upp en egen kampsång på Youtube. Trots att den är från 80-talet är det inte mycket i den som skiljer från dagens situation för Vårdförbundets medlemmar.

I mitten av 80-talet fanns det på Östersunds sjukhus ett gäng arbetskamrater som spelade musik. De jobbade alla inom akutsjukvården där det inte är ovanligt att ge konstgjord andning med hjälp av Rubens blåsa. Därav namnet på bandet som fick heta Rubens blåsorkester.

Fast det där med blåsorkester var nog att ta i. Det enda blåsinstrumentet bandet hade var ett munspel.

Pelle Höglund, som skrev texten till kampsången i videon, var på den tiden anestesisjuksköterska och ordförande för Vårdförbundet i Jämtland. Tillsammans med sjuksköterskorna Håkan Hägg och Lasse Persson samt distriktsläkarna Göran Umefjord och Anders Berglund bildade de orkestern.

– När jag i dag, drygt 25 år senare, lyssnar på låtarna igen så slår det mig att texterna gäller fortfarande, skriver Pelle höglund på sin hemsida där han har lagt upp fler låtar som handlar om dåtidens vardag på sjukvårdsgolvet (se länk till höger).

Efter avtalsrörelsen 1986, då Vårdförbundet strejkade, omskolade sig Peter Höglund till systemvetare, eftersom det lönelyft som han och hans kolleger hade kämpat så hårt för uteblev.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida