arbetstider

Sextimmarsdag i Mölndal får fortsätta

Sextimmarsdag i Mölndal får fortsätta
Gabriele Tikman berättade för Vårdfokus om de tuffa arbetsförhållandena med många tunga lyft på operation 1 vid Mölndals sjukhus. Foto: Tomas Ohlsson

Det är inte längre några svårigheter att rekrytera personal till operation 1 vid Mölndals sjukhus sedan arbetstiden kortades för drygt ett år sedan. Nu förlängs projektet med ytterligare ett år.

”Jag är sugen på att börja jobba när jag kommer på morgonen. Bara att veta att vi är fullt bemannade gör att man slappnar av.” Det sade sjuksköterskan Gabriele Tikman i Vårdfokus reportage om hur sex timmars arbetsdag infördes på operation 1 vid Mölndals sjukhus.

Flera positiva effekter

Ett arbete som är tungt, i alla bemärkelser, har blivit betydligt lättare och nu har sjukhusledningen gett grönt ljus för ett års förlängning av projektet.

Satsningen har lett till flera positiva effekter, bland annat har arbetsmiljön blivit bättre och det är inte längre svårt att rekrytera personal, enligt sjukhusledningen.

– Nu knackar folk på dörren och vill komma och jobba här. Våra rekryteringsproblem är avsevärt mindre nuförtiden, säger Anders Hyltander, områdeschef för Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Öka produktiviteten

Det är viktigt att våga vara visionär och pröva nya metoder, anser han. Målet med satsningen var också att öka produktiviteten, men hittills har man inte nått så långt som man hade hoppats.

– Ett antal delmål har uppnåtts men vi har inte nått ända fram för att kunna höja produktiviteten till det läge vi hade hoppats att nå vid denna tid. Jag och mina medarbetare ser dock utvecklingspotentialen på sikt med projektet. Jag är övertygad om att vi kan gå i mål med en kombination av bättre arbetsmiljö och en hög kapacitet att kunna behandla fler patienter, säger Anders Hyltander.

Läs Vårdfokus reportage från Mölndal här.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida