Sista förhandlingen slutade i oenighet

En barnmorsketjänst räddades men 87 andra försvinner. Det var det enda resultatet av dagens förhandlingar om neddragningarna på sjukhuset i Sundsvall. Förhandlingen slutade i oenighet.

Den sista förhandlingen är nu genomförd när det gäller sjukhusledningens förslag till neddragningar av verksamheten på sjukhuset. För Vårdförbundets del blev resultatet att 87 tjänster ska bort, omräknat i personer blir det minst etthundra.

Vårdförbundets styrelse i Västernorrland har nu bestämt att lämna in en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket, det vill säga en anmälan om att det finns en risk för personalens hälsa. Exakt vad den ska innehålla bestämmer man först efter att ha gått igenom de avdelningar som är värst drabbade.

– Det är några avdelningar som sticker ut extra när det gäller arbetsmiljö och patientsäkerhet, säger Margaretha Sandström, huvudskyddsombud för Vårdförbundet på Sundsvalls sjukhus.

Huvudskyddsombuden träffas på måndag

På onsdag ska hon träffa en avvikelsehanterare på en av vårdavdelningarna, som utmärker sig genom att ovanligt många avvvikelser har rapporterats på sistone. Men redan på måndag träffas huvudskyddsombuden för de fyra facken på sjukhuset för att gå igenom hur 6:6a-anmälningarna ska formuleras.

Socialstyrelsen ska också kopplas in med tanke på den i fackförbundens ögon bristande patientsäkerheten.

Nya organisationen på plats i september

Den nya organisationen på sjukhuset kommer att gälla från september.

– Sedan kan det dyka upp flera avdelningar där arbetsmiljön blir olidlig och patientsäkerheten kommer i fara, och då kan det bli aktuellt med fler 6:6a-anmälningar, säger Margaretha Sandström.

På måndag inleds förhandlingarna om vilka som ska tvingas sluta på sjukhuset.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida