Sjukhus blir fällor för skadade demonstranter i Bahrain

Patienter med livshotande skador vågar inte söka vård på sjukhus av rädsla för att bli utpekade som demonstranter och arresterade av miltären. Det rapporterar Läkare utan gränser som starkt fördömer hur militären använder sjukhusen.

– Sjukvården används som bete för att identifiera och fånga dem som har modet att söka vård, säger Katrin Kisswani, svensk sjuksköterska från läkare utan gränsers akutteam.

När patienter kommer till sjukhusen använder militären deras skador för att utpeka dem som demonstranter och arrestera dem.

Personalen tvingas rapportera

Sjukvårdspersonal tvingas rapportera specifika skador orsakade av polisens och militärens vapen. Militären använder till exempel ett hagelgevär med patroner som ger mycket distinkta skador. En patient med sådana skador blir omedelbart gripen.

Patienter som blivit gripna har berättat för Läkare utan gränser hur de blivit slagna av militären, även på de skadade kroppsdelarna. Risken som nu förknippas med att uppsöka vård gör att patienter håller sig borta från sjukhusen.

Läkare hotas

Även läkare och annan sjukvårdspersonal har hotats och läkare har berättat att de är rädda för att själva bli arresterade om de ger vård till demonstranter.

Läkare utan gränser föreslår nu en akut sjukvårdsinsats där deras personal ska kunna följa med patienter till sjukhus och kliniker och se till att de får behandling utan att bli attackerade av militären och att sjukvårdspersonalen kan utföra sitt arbete i en trygg miljö.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida