Sjukhus måste skydda personalen från att hängas ut på nätet

Sjukhus måste skydda personalen från att hängas ut på nätet
Vårdpersonal som fotograferas av arga patienter och som hängs ut på nätet har blivit ett växande arbetsmiljöproblem. På Vrinnevisjukhuset har man därför förbjudit mobiltelefoner på akuten. Foto: Colourbox

Det är inte bara Astrid Lindgrens barnsjukhus som måste skaffa rutiner kring föräldrar som vill filma på sjukhuset. Arbetsmiljöverket kommer att ställa samma krav på fler sjukhus.

I maj gjorde Arbetsmiljöverket, AMV och Socialstyrelsen en oanmäld inspektion på Astrid Lindgrens barnsjukhus som egentligen handlade om överbeläggningar. Men när personalen berättade om hur stressade de blir när föräldrar filmar sina förlossningar och annan barnsjukvård, fick AMV upp ögonen för ett nytt och växande problem: vårdpersonal som hängs ut på nätet. På Internet hyllas, sågas och diskuteras namngiven vårdpersonal av såväl patienter som anhöriga och andra debattörer.

– Det är allvarligt. Risken att bli uthängd skapar stress och blir ett arbetsmiljöproblem, säger Torben Vincentsen, biträdande sektionschef vid Arbetsmiljöverkets distrikt i Stockholm.

Påverkar patientsäkerheten

Risken att bli uthängd kan också påverka patientsäkerheten genom att exempelvis barn som borde lämna intensiven till förmån för andra patienter får stanna kvar några dagar till eftersom föräldrarna är så påstridiga, eller att man undanhåller föräldrarna viss information. Men det handlar inte bara om föräldrar, i exempelvis Norrköping har mobiler på Vrinnevisjukhusets akut förbjudits efter att arga patienter hotat ta bilder på personalen med mobilkameran.

Nu kräver Arbetsmiljöverket i sin rapport att sjukhusledningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus ser över problemet. Senast den 5 oktober ska arbetsgivaren svara.

Växande problem

Arbetsmiljöverkets inspektörer vittnar om att oron över att bli uthängd finns på fler sjukhus runt om i landet och Torben Vincentsen är övertygad om att Astrid Lindgrens barnsjukhus bara är början. Fler sjukhus måste ta fram rutiner för att skydda personalen.

– Ansvaret ligger hos arbetsgivaren som måste informera om vad som gäller och vad man ska göra när problemet dyker upp. Vad vi vet finns det inga sådana rutiner i dag och jag tror absolut att vi kommer ställa krav på fler sjukhus, säger han.

Just nu genomför AMV tillsammans med Socialstyrelsen en kampanj där överbeläggningarna på hundratals sjukhus i hela Sverige granskas. Eventuellt kommer problemet med filmande föräldrar att tas upp i samband med detta.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida