Sjuksköterska dödad vid hembesök hos psyksjuk

En 56-årig sjuksköterska hittades natten mot onsdagen stucken till döds i hemmet hos en psykiskt sjuk patient i Vårby söder om Stockholm.

Det var mannen själv som larmade polisen från sin lägenhet. När polisen kom till platsen låg kvinnan livlös under köksbordet.

Sjuksköterskan arbetade på en psykosmottagning i Huddinge utanför Stockholm och var sedan tre år den 58-årige patientens kontaktperson.

Under tisdagen lär hon ha blivit orolig för hans tillstånd varför hon efter arbetet begav sig hem till honom.

Polisen utgår enligt TT från att sjuksköterskan har blivit mördad av mannen. Skadorna tyder på att ett vasst föremål, eventuellt en kniv, har använts.

Tidningen Expressen beskriver hur hon blev huggen ett stort antal gånger med minst två knivar, varav den ena var en stor kökskniv.

Enligt Södertörnspolisen har mannen gjort vissa medgivanden.

– Hon log åt mig på ett felaktig sätt, lär han ha sagt till polisen som anhöll mannen. Han är inte är känd av polisen sedan tidigare.

I förmiddags häktades han. Senare under dagen kommer han troligen att föras över till rättspsykiatrin.

Claes Hollstedt, chefsöverläkare vid Psykiatri Sydväst i Stockholms län, berättar att mannen har haft en långvarig kontakt med kliniken och aldrig tidigare visat några tecken på aggressivitet. Det finns i nuläget inga tecken på att han skulle ha misskött sin behandling eller låtit bli att ta sina mediciner.

– Det är en djupt beklaglig händelse. Men den är samtidigt väldigt extrem. Vid ensamarbete hemma hos patienter är man alltid extra utsatt på många olika vis. Men man kan inte utifrån en sådan här ovanlig händelse dra slutsatsen att vi aldrig ska arbeta ensamma hemma hos patienterna, säger Psykiatriska riksföreningens ordförande Christina Reslegård. 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida