”Sjuksköterskor får tåla lite mer än andra”

Advokat försvarade dödshot på akuten med att sjuksköterskor i sin yrkesroll borde ha högre tröskel för kränkningar från hotfulla patienter.

– Jag blev väldigt frustrerad över advokatens uttalande i rätten. Det väckte starka känslor. Det är inte ofta man hör något sådant. Det skulle göra mig beklämd om det här är allmänhetens uppfattning, men det tror jag inte, säger sjuksköterskan Malin Steindl som arbetat i 20 år på Höglandsjukhusets akutmottagning i Eksjö.

Tillsammans med två andra sjuksköterskor från samma enhet deltog hon i går i tingsrätten i Eksjö för att vittna mot en 24-årig man som stod anklagad för att flera gånger verbalt ha hotat dem till livet vid ett sjukvårdsbesök i våras.

Hotade skjuta dem

Enligt sjuksköterskorna var han missnöjd med den bedövning han hade fått och skrek att ”jag ska sätta ett skott i pannan på dig” och ”du ska få en kula i huvudet”. Mannen ska också ha slagit sönder en dator genom att kasta en av mottagningens stålpallar mot den.

Sjuksköterskorna har krävt 5 000 kronor vardera som skadestånd för att ha blivit kränkta.

Mannens försvarare, Inge von Schéele, motsatte sig dock åtalet med argumentet att sjuksköterskor i sin yrkesroll borde ha en högre tröskel för kränkningar från hotfulla patienter.

Advokaten hänvisar till sin roll som försvarare

– Poliser och ordningsvakter förväntas i sin roll som tjänstemän ha en högre mental beredskap för att möta stökiga personer och våld och hot. Om sjuksköterskorna är att betrakta som tjänstemän föreligger nog något motsvarande som för polisen, säger han till Vårdfokus.

Han betonar dock att han uttalar sig i sin roll som försvarare av en klient och att det inte är hans personliga åsikt.

– Men en sjuksköterska möter ju ofta stökiga personer som hotar dem. Det är de vana vid och det ingår i deras jobb att hantera de situationerna, säger han.

Hot och våld

En av de som reagerade starkt på Inge von Schéeles uttalande under rättegången var verksamhetschefen Thomas Johansson.

– Jag blev väldigt upprörd. Men när jag pratade med försvarsadvokaten efteråt fick jag ett ickesvar, säger han.

Malin Steindl oroar sig för vilka konsekvenserna kan bli av uttalandet.

– Även om han gjorde det i sin roll som försvarsadvokat förstärks risken för att det blir större acceptans för hot och våld mot vårdpersonal.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida