Sjuksköterskor fick inte träffa politiker

Åtta sjuksköterskor från Östersunds sjukhus ville ställa politikerna mot väggen. Men de släpptes inte in. — De kunde ha tullat på sina regler, säger Anki Söneby, barnsjuksköterska.

I onsdags gick de uppretade sjuksköterskorna och en undersköterska till landstingsfullmäktige. De ville träffa politikerna och öga mot öga ställa frågor om försämrade villkor på sjukhuset. Men vårdpersonalen fick inte komma till tals. Frågor till allmänhetens frågestund ska nämligen lämnas in minst en dag i förväg.

– Vi visst inte det. Samtidigt var det ganska lång tid avsatt för frågor och bara en som hade lämnat in en fråga. Ändå avvisade de oss, säger Anki Söneby som arbetar på barnkliniken 108.

Stor irritation

Hon och hennes kolleger hade velat fråga hur politikerna kan fatta beslut över deras huvuden och vilka konsekvenser det kommer att få.

– Landstinget har en massa sparkrav och det får man respektera. Men de tycker att personalen på vårdavdelningarna ska lösa deras ekonomiska problem genom att betala med sin arbetsmiljö. Det irriterar oss något oerhört, säger Anki Söneby.

Försämringar i arbetsvillkor och arbetsmiljö

Sjuksköterskorna från flera olika verksamheter vänder sig bland annat mot att:

  • alla ska jobba treskift och varannan helg.
  • tiden när personal från olika skift träffas gemensamt minskar.
  • ersättningen för obekväm arbetstid minskar.

Delade åsikter

Bland politikerna är åsikterna delade. Några står fast vid att det var rätt att avvisa gruppen, andra är ångerfulla och tycker att de kunde ha bjudit på en pratstund.

Kristina Fluur Hedman, ordförande Vårdförbundets avdelning Jämtland, tycker också att politikerna kunde ha träffat delegationen från Östersunds sjukhus.

– De kunde ha ajournerat mötet och åtminstone tagit en diskussion tillsammans i fikarummet. Förändringarna på sjukhuset sker här och nu, sjuksköterskorna kan inte komma tillbaka med detta i april, säger hon.

Anki Söneby och hennes kolleger funderar nu på om de ska lämna in sina frågor skriftligt, enligt reglementet.

– Men det känns lite grand som att luften har gått ur oss, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida