Sjuksköterskor på Skellefteå lasarett tvingas jobba fler dagar

Sjuksköterskor på Skellefteå lasarett tvingas jobba fler dagar
Sjuksköterskorna på medicinavdelningen vid Skellefteå lasarett ska gå hem en timme tidigare varje dag, och i stället jobba fler dagar.

Sjuksköterskorna på medicinavdelningen vid Skellefteå lasarett tvingas jobba fler dagar för att få ihop till en heltidstjänst. Anledningen är påtvingade schemaändringar som innebär att arbetspassen kortas med en timme.

Elin Lugnér, förtroendevald för Vårdförbundet, berättar att landstinget i Västerbotten har skurit ned på flera håll inom Skellefteå lasarett. Hon jobbar själv på medicinavdelningen, där tio vårdplatser har försvunnit. För att få verksamheten att gå ihop har arbetsgivaren nu meddelat att personalen ska gå hem en timme tidigare varje dag, och i stället jobba fler dagar.

– Det kommer bli väldigt svårt att få alla scheman att gå ihop, för det förutsätter att alla kan jobba natt. Den som inte kan ta nattpass måste jobba åtta dagar i sträck för att komma upp i heltid, säger Elin Lugnér.

Hon berättar att Vårdförbundet hela tiden varit kritiskt till förslaget, men eftersom arbetsgivaren redan hade genomfört direktiven valde man att dra tillbaka sin begäran om förhandling. Vad vårdförbundet ska ta till för åtgärder nu är ännu inte bestämt.

– Men någonting måste göras åt det här. Missnöjet är stort bland personalen. Det här påverkar privatlivet väldigt mycket samtidigt som återhämtningen blir sämre, och det slår givetvis mot patienterna, säger Elin Lugnér.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida