Sjuksköterskor uppmanas ta extra betalt på prins Williams bröllopsdag

Ställ inte upp! Den uppmaningen riktar den engelska sjuksköterskeorganisationen RCN till de sjuksköterskor som inte får extra betalt när de arbetar på prins William och Kate Middletons bröllopsdag den 29 april.

Britterna firar det kungliga giftermålet genom att göra fredagen till en nationell helgdag.   I Skottland, Wales och Nordirland får alla offentliganställda sjuksköterskor som är schemalagda den dagen en högre ersättning.

Men i England beslutar förvaltningarna lokalt om de ska betala ut något extra. Den bild RCN,  Royal college of nursing, har är att de flesta bara kommer att få normal kompensation, det vill säga en ledig dag. RCN har kämpat för att också sjuksköterskorna i England ska kompenseras extra på den stora dagen.

När förhandlingarna bröt ihop mellan facken och NHS, den offentliga hälso- och sjukvården, kom RCN med sin uppmaning:

”Den 29 april är ni inte tvungna att ta obetald övertid om det inte är ett avtalsenligt krav.  Ni har rätt till en rast i 20 minuter om ni ska arbeta mer än sex timmar i streck. Ni behöver inte ställa upp på jour eller övertid om ni inte har ett sådant avtal och är inte skyldiga att vara tillgängliga med kort varsel.”

Hälso- och sjukvårdspersonal som inte är schemalagda på högtidsdagen råds att vägra ta extrapass. Sjuksköterskor som inte får kontraktsenliga helgtillägg uppmanas att ta kontakt med RCN.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida