Sjuksköterskorna i Höganäs så pressade att deras hälsa hotas

Sjuksköterskorna i Höganäs så pressade att deras hälsa hotas
Sjuksköterskorna i Höganäs kommun får göra ständiga brandkårsutryckningar för att klara bemanningen under sommaren. Nu är deras hälsa hotad, anser Vårdförbundet.

Arbetsbelastningen för sjuksköterskorna i Höganäs kommun är under sommaren så pass kraftig att personalen riskerar sin hälsa. Med en bättre planering hade personalen sluppit stressa sig sönder och samman. Ungefär så kan Vårförbundets anmälan av arbetssituationen till Arbetsmiljöverket beskrivas.

Minimal bemanning och i princip inga vikarier alls gör att sjuksköterskorna inom Höganäs kommun ständigt tvingas hoppa in på sina lediga pass för att rädda situationen nu under sommaren.

– Personalen känner sig otroligt pressad. De får göra ständiga brandkårsutryckningar för att verksamheten över huvud taget ska fungera. Det känns inte bra, säger Margareta Adenbring som är skyddsombud för Vårförbundets medlemmar i kommunen.

”Oacceptabla förhållanden”

I en anmälan till Arbetsmiljöverket uttrycker Vårdförbundet stark oro för den psykosociala arbetsmiljön och för patientsäkerheten. Enligt förbundet är förhållandena oacceptabla och innebär en risk för sjuksköterskornas hälsa. Redan lider många av huvudvärk, magkatarr, oro, muskelvärk och sömnproblem på grund av den kaotiska situationen.

– Vi anser att arbetsgivaren hade kunnat ligga ett steg före, säger Margareta Adenbring som tycker att de som planerar schemana borde ha fått större befogenheter att anlita bemanningsföretag.

När väl klartecken gavs till att söka hjälp hos bemanningsföretag var det för sent, det fanns inga sjuksköterskor att tillgå.

Enligt socialchefen Göran Jönsson beror bristen på personal bland annat på sjukskrivningar, som ingen hade kunnat förutse.

Men enligt Margareta Adenbring kom åtminstone vissa av sjukskrivningarna i ett så tidigt skede och var av en sådan art att kommunen borde ha insett att de skulle bli långvariga.

Brist på många håll

Socialchefen är själv förvånad över hur svårt det har varit att få tag på vikarier just den här sommaren.

– Om jag förstår det rätt verkar det vara tämligen kaotiskt med sjuksköterskor överallt i landet. Nånting har inträffat, för vi känner inte igen det från tidigare år, säger Göran Jönsson.

I sin anmälan till Arbetsmiljöverket kräver Vårdförbundet att arbetsgivaren gör en riskbedömning och tar fram en handlingsplan. Enligt Göran Jönsson kommer ett svar i dag eller senast i morgon, torsdag.

– En anledning till att vi lämnat in anmälan är att vi till nästa sommar vill ha en bättre planering och ett bättre läge än i år, säger Margareta Adenbring.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida