Sjukvårdspolitiken leder till maktskifte i Västernorrland

Allt pekar på att den så kallade vårdalliansen tar över makten i Västernorrland. Men det hänger på hur Sjukvårdspartiet ställer sig.

Turbulensen kring de kraftiga neddragningarna på sjukhusen i Örnsköldsvik och Sundsvall har säkert påverkat utgången av landstingsvalet i Västernorrland. Socialdemokraterna förlorar två mandat – och därmed den knappa majoritet de haft tillsammans med Vänsterpartiet.

Maria Bäckman, ordförande för Vårdförbundet i Västernorrland, vill dock vänta med att uttala sig om den nya situationen i landstinget.

– Alla partier har lovat att gynna patienter och anställda. Nu är det upp till bevis! säger hon.

Kvaliteten bortglömd

Hon är kritisk mot att partierna enligt henne så ensidigt har koncentrerat sig på tillgänglighetsfrågorna.

– De har inte pratat så mycket om kvaliteten i vården. Det är väl bra att den är tillgänglig, men finns det inte resurser till att ge en bra vård kan det kanske göra detsamma om tillgängligheten är god, säger hon.

Vårdpersonalens arbetsmiljö har inte uppmärksammats särskilt mycket i valdebatten. När landstingsstyrelsens ordförande Elisabet Strömquist (S) i dag kommenterar valet i lokaltidningen beklagar hon att maktskiftet sätter käppar i hjulet för den översyn av arbetsmiljön som hon har tagit initiativet till.

– Det är så dags nu, säger Maria Bäckman. De skulle ha tagit vara på alla de analyser av patientsäkerhet och arbetsmiljö som vi har varit delaktiga i tidigare!

Hur ställer sig Sjukvårdspartiet

Läget är inte glasklart ännu. Det lokala Sjukvårdspartiet, som startades 2004 som en protest mot nedläggningen av Härnösands sjukhus, kräver att det ska finnas tre självständiga akutsjukhus i länet, det vill säga så som det är i dag. Alla andra – den hittillsvarande majoriteten och partierna i den så kallade sjukvårdsalliansen – är inne på att slå samman sjukhusen i samma förvaltning.

– Men vilka som än kommer att styra så förväntar vi oss från Vårdförbundet att de värnar om oss som jobbar i vården. Vi vill att de ser över bemanningen för en bra vårdmiljö och att de ser vår kapacitet som sjuksköterskor att bedriva en bra vård och inte bara ser vad läkarna gör, säger Maria Bäckman.

Fotnot: I Västernorrland ingår Miljöpartiet i ”sjukvårdsalliansen”. Sverigedemokraterna kommer inte in i landstingsfullmäktige.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida