SKÅNE. Krav på arbete varannan helg slopas

Vårdförbundet varnade för ökad stress, sämre patientsäkerhet och personalflykt. Nu backar arbetsgivaren.

25 februari 2010

Sedan i höstas arbetar större delen av personalen på såväl Helsingborgs lasarett som Skånes universitetssjukhus, Sus, i Malmö varannan helg. Arbetstiderna är påtvingade av arbetsgivaren, i syfte att spara pengar.

Reaktionerna från personalen och de fackliga organisationerna har varit kraftiga. Vårdförbundet har varnat för sämre patientsäkerhet och att personalen blir mer stressad och börjar se sig om efter andra jobb. ??

I Helsingborg tycks ledningen åtminstone delvis ha tagit åt sig av kritiken. Nyligen hävde sjukhusledningen beslutet. Från den första april får merparten arbeta två helger av fem, plus en extra lördag eller söndag.?

– Reaktionen hittills från personalen är att det känns jätteskönt. Men de är inte nöjda utan vill få en återgång till två helger av fem. Som det är nu mår de inte bra. Många upplever att de alltid är på jobbet och att de inte får någon återhämtning, säger Cecilia Kadanik, strategisk ledare på Vårdförbundet Skånes lokalexpedition i Helsingborg.??

I Malmö har flera personer i sjukhusets ledningsgrupp vittnat om minskad trivsel på sjukhuset och risk för personalflykt till följd av den täta helgtjänstgöringen.?

 – Det som har sagts i ledningsgruppen är som ett utdrag av allt det som vi sa till dem redan före införandet av de nya schemana. Personalen får inte ihop sina livspussel vilket leder till stress och oro och därmed sämre patientsäkerhet. De mest kompetenta håller nu på att lämna sjukhuset, säger Mavis Owusu som är Vårdförbundets huvudskyddsombud på Sus i Malmö.

I mitten av februari kom så ett beslut från sjukhusledningen i Malmö att varje enskild klinik i fortsättningen får fatta besluten om den egna verksamheten. Klinikcheferna ska i samråd med medarbetarna söka lösningar för att få en budget i balans. Enskilda klinker kan alltså behålla eller införa scheman med arbete varannan helg om det anses vara bästa sättet att klara budgeten. ?

– Beslutet är väldigt glädjande. Men det innebär ändå att vi får gå kvar tolv veckor på detta schema, med tjänstgöring varannan helg, eftersom vi inte hinner göra något nytt schema. Om de inte ändrar det därefter blir ledningen lynchad, säger barnmorskan Helena Mattsson på förlossningsavdelningen.?

Vårdförbundet i Skåne tycker också att det är ett glädjande besked, men ord­föranden Pia Arndorff är ändå inte nöjd.?

– Jag är bekymrad över att man tillåts fortsätta med varannan helg om »det är det bästa för att hålla ihop klinikens ekonomi«, som de säger. Arbetstiderna borde vara anpassade efter hur man tror sig kunna ge patienterna den bästa vården, säger hon.??

Beslutet om tjänstgöring varannan helg togs i slutet av 2009 av den dåvarande sjukhusledningen i Malmö. Behovet att minska kostnaderna är i dag lika stora som då beslutet togs.

Trots att sjukhusen i Lund och Malmö nu är sammanslagna finns inget krav i Lund på arbete varannan helg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida