Slår larm om överbeläggningar i Borås

Nu orkar personalen på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås inte med de ständiga överbeläggningarna längre. Efter en inspektion av huvudskyddsombuden förbereder de fackliga organisationerna en gemensam anmälan till Arbetsmiljöverket.

Erik Nilsson arbetar på akuten och är förtroendevald för Vårdförbundet. Han berättar om en oerhört pressad situation med ständiga överbeläggningar som har pågått en längre tid.

– Förra veckan blev läget extremt ansträngt. Då ringde personalen på akuten till huvudskyddsombuden för Vårdförbundet och Kommunal. Efter deras inspektion har vi beslutat att göra en gemensam anmälan till Arbetsmiljöverket, säger han.

Skarp kritik

Arbetsmiljöverket gjorde en granskning av problemen med överbeläggningar på lasarettet i Borås så sent som i november förra året. Verket kom då med skarp kritik mot den stora mängden överbeläggningar och ställde krav som sjukhusledningen ska redovisa senast 1 april.

Enligt Arbetsmiljöverkets rapport har arbetsledningen inte gjort tillräckligt för att motverka att överbeläggningar uppstår och fler åtgärder måste vidtas.

– Det görs saker för att lösa problemen, men tyvärr räcker det ändå inte, säger Erik Nilsson.

Trötta och mår dåligt

Han berättar att många känner sig trötta, utarbetade och mår dåligt och att det finns en stor oro för patienternas säkerhet. På grund av att det är så överfullt på sjukhuset hamnar patienter ofta på andra avdelningar än där de hör hemma.

– Personalen har då inte alltid rätt kompetens för att kunna ta hand om patienterna på bästa sätt. Allt det här tar också så mycket tid och energi att personalen inte orkar ge sitt bästa i mötet med patienterna.

Erik Nilsson hoppas nu på att Vårdförbundet och Kommunal får med sig även de andra fackliga organisationerna på en anmälan till Arbetsmiljöverket.

– Den här situationen berör ju alla anställda, även läkarna.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida