Slut med läckande narkosgas i Linköping

Slut med läckande narkosgas i Linköping
Snart slipper anestesipersonalen i Linköping oroa sig för läckande narkosgas. Foto: Colourbox.

Ett halvår efter att Arbetsmiljöverket gjorde sin inspektion verkar det som om anestesipersonalen vid Universitetssjukhuset i Linköping äntligen slipper dras med läckande anestesigas.

– Oj. Det ser vi med tillfredställelse fram emot. Det innebär en minskad risk för oss att drabbas av långtidseffekter, säger Vårdförbundets förtroendevalda Mats Landström vid anestesi- och operationscentrum.

Sedan en ny upphandling av narkosgasen gjordes 2008 har personalen klagat på merarbete och huvudvärk. De nya gasflaskorna levererades med en adapter som måste skruvas på i dragskåp för att gasen ska kunna föras över i anestesikassetterna, även det i dragskåp. Hösten 2008 byttes adaptern ut, läckaget minskade men försvann inte. Undersökningar gjordes som visade att hälften av flaskorna läcker.

Skyddshandskar

I oktober förra året gjorde Arbetsmiljöverket en inspektion på arbetsplatsen. Personalen rekommenderades att använda särskilda skyddshandskar vid påfyllning av anestesikassetterna. Om de får spill på händer och kläder ska händerna tvättas i 15 minuter och kläderna bytas.

Docent Jan Jakobsson vid Karolinska institutet i Stockholm har undersökt skillnaderna i korttidsexponeringen vid påfyllning av gas mellan de system som tidigare användes i Linköping och det nuvarande systemet. Han kunde inte se att det nya systemet var farligt för personalen.

Oroas av långtidseffekter

Men personalen har ändå oroat sig för vad som händer vid långtidsexponering under ett helt yrkesliv. Och klinik- och centrumcheferna har varit överens med personalen om att systemt har varit otillfredställande. Personalen fick vara med och påverka upphandlingsunderlaget.

Nyligen blev det klart vem som ska leverera de nya gasflaskorna. Det blir samma leverantör som kliniken hade fram till 2008.

– På den tiden upplevde vi inga problem med läckande gas. Företaget har en fast adapter på sina flaskor. Det här blir en klar förbättring av vår arbetsmiljö, säger en nöjd Mats Landström.

De andra leverantörerna kan överklaga beslutet fram till på lördag.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida