Stopp för nyanställningar i Malmö

Stopp för nyanställningar i Malmö

Mats Runsten ser inget positivt med att Skånes universitetssjukhus väljer att stoppa alla nyanställningar. Foto: Anders Olsson

Inga nyanställningar. Det var ordern från sjukhuschef Bent Christensen vid Skånes universitetssjukhus i fredags. Beslutet kommer som en del i sjukhusets åtgärder för att spara 450 miljoner kronor.

22 november 2011

Beslutet gäller för såväl tillsvidare- som visstidsanställningar. Däremot går inte ledningen in och river upp redan undertecknade kontrakt.

Som tillfällig åtgärd skulle beslutet kunna vara bra, men i det stora hela ser inte Vårdförbundet något positivt med stoppet.

– Nej. Det blir ju även anställningsstopp för att ersätta frånvarande personal, sjukskrivna, föräldralediga, studielediga och så vidare. De som är kvar får jobba hårdare och slita ut sig, vilket kommer att gå ut över deras sjukskrivningstal och patientsäkerheten. Utsliten personal är inte någon bra personal, säger Mats Runsten, ordförande för Vårdförbundet i Skåne.

Han påminner om att Vårdförbundets medlemmar i Skåne 2010 hade ett övertidsuttag motsvarande 275 heltidstjänster.

– Hur blir det då när man drar ner ytterligare, frågar han sig.

I beslutet från sjukhusledningen ingår också ett förbud mot att finansiera resor utanför Sverige med pengar ur sjukhusets budget, stopp för att arrangera internat med övernattning och nya direktiv för vilka läkemedel som får användas.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida