Svårast få med läkarna i hygiensatsning

Karolinska universitetssjukhuset i Solna har mest vårdrelaterade infektioner. Det visar den mätning som presenterades av Sveriges kommuner och landsting, SKL, i dag. Runt om i landet pågår projekt för att förebygga infektionerna. Ett av dem i Uppsala, där läkarna har varit motsträviga.

På Akademiska sjukhuset i Uppsala startade hösten 2008 ett projekt för att minska infektionerna på hela sjukhuset. Det berättade chefsläkaren Torbjörn Söderström vid dagens presentation av det arbete som pågår för att minska vårdrelaterade infektioner. Hans erfarenhet är att läkarna har varit svåra att få med i arbetet. De gillar inte kortärmade arbetsskjortor.

– Det är mycket symbolik i den långärmade läkarrocken, så det gäller att vi i stället kan erbjuda snygga och ändamålsenliga kläder, säger han och visar upp en kortärmad skjorta med en skylt som tydligt visar att bäraren är läkare.

Nationell satsning för ökad patientsäkerhet

Den senaste mätningen visade att Karolinska universitetssjukhuset i Solna är det regionsjukhus i landet som har mest vårdrelaterade infektioner i landet, drygt 18 procent, och Universitetssjukhuset i Örebro minst, med cirka 7, 5 procent. SKL:s mätning gjordes i början av november.

Vanligast är urinvägsinfektioner (26 procent), hud- och sårinfektioner (17 procent) och lunginflammation (14 procent). Män drabbas oftare än kvinnor och risken är något större för äldre.

Mätningen är en del av den nationella satsning för ökad patientsäkerhet som SKL driver tillsammans med landets samtliga landsting och regioner. Nästa mätning kommer att göras i april, och i november 2009 görs en sista mätning.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida