sommaren 2021

Svårt hitta sjuksköterskor till sommaren trots lön på 66 000

Svårt hitta sjuksköterskor till sommaren trots lön på 66 000
Örebro kommun har svårt att få tag på semestervikarier, och har därför höjt ersättningen till rekordnivå. Arkivbild: Mostphotos

Örebro kommuns pandemislitna sjuksköterskor behöver semester, och för att det ska lyckas erbjuds vikarier närmare 66 000 kronor i månadslön. Rimligt, tycker Vårdförbundet, som samtidigt ser att arbetsgivaren behöver bli mer attraktiv för att säkra grundbemanningen.

27 april 2021

Örebro kommun provade sommaren 2018 och 2019 att ge sommarvikarier 360 kronor i timlön, motsvarande nästan 60 000 kronor i månaden. Det gav god utdelning med många sökande.

Kommunen funderade på om ersättningen var onödigt hög och sänkte förra året, mitt under pandemin, till 300 kronor i timmen. Det gick förvisso att få ihop vikarier, men det var svårare. Trots det gjordes ett nytt försök med den lägre ersättningsnivån i år – vilket snabbt visade sig vara fel väg.

— Vi märkte att det var väldigt få sökande. Många är väldigt trötta på grund av pandemin och orkar inte i samma utsträckning ta vikariat under sommaren. Under påsken beslutade vi därför att höja ersättningen till 400 kronor i timmen, vilket motsvarar ungefär 66 000 kronor i månaden. Vi har gjort en omvärldsbevakning och sett att en hel del andra kommuner ligger på den här nivån, vi måste höja för att få vikarier, säger Camilla Hofwander, sjuksköterska och verksamhetschef för kommunens vård- och omsorgsboenden.

Samtidigt har kraven på att vikarierna ska arbeta minst tre veckor sammanhängde tagits bort. På vård- och omsorgsboendena går det att jobba som nyutbildad, men inom hemsjukvården krävs det viss tidigare erfarenhet. Alla vikarier får en ordentlig inskolning.

De flesta vill ha fyra veckor

Ordinarie vårdpersonal i kommunen har jobbat hårt under pandemin. Korttidsfrånvaron har ökat på grund av kraven på att stanna hemma vid symtom, och det har tillkommit arbetsuppgifter i form av vaccinationer och testning. I vanliga fall brukar en del jobba under sommaren — vilket innebär 15 000 kronor per flyttad semestervecka och ett extrapass ger 200 kronor i timmen plus övertid. Men i år vill de flesta ha sina fyra veckors semester.

— Det har vi full förståelse för, och det tycker vi är det bästa. De behöver vila och återhämtning. Vi har fått in fler sökande sedan ersättningen höjdes, men inte alls så många som vi önskar. Vi vill helst slippa ta in hyrpersonal, men vi får följa utvecklingen och ta nya beslut om det behövs, säger Camilla Hofwander.

Behöver jobba långsiktigt

Att det är extra svårt att få ihop sommarpusslet i år beror inte bara på pandemin och behovet av semester, utan att det även finns ett antal vakanser, framför allt inom hemsjukvården. Omsättningen bland sjuksköterskor är hög och det har ibland varit svårt att få sökande på tjänsterna.

Nadya Lehto, huvudskyddsombud i Örebro kommun.

Nadya Lehto, ett av Vårdförbundets två huvudskyddsombud inom Örebro kommun, tycker att arbetsgivaren gör vad som behövs för stunden, men efterlyser ett mer långsiktigt arbete med att vara en attraktiv arbetsgivare.

— Varje sommar är det en osäkerhet hur verksamheten ska gå runt bemanningsmässigt och hur det ska påverka patientsäkerheten och arbetsmiljön. Vi önskar att arbetsgivaren jobbade hela året med att vara en attraktiv arbetsgivare, för att bemanningen ska vara mer stabil inför sommaren. Det handlar bland annat om lön, att man får vara med och påverka sitt schema och kontinuerlig kompetensutveckling, säger Nadya Lehto.

Kommer alltid behövas vikarier

Camilla Hofwander delar den bilden. Hon vill få till en överanställning som gör att det blir mindre ansträngt vid korttidsfrånvaro. Det skulle även underlätta kompetensutveckling och möjlighet att påverka schema.

— Vi har fastnat lite eftersom vi hela tiden behöver hantera personalomsättningen. Men ambitionen är att få till det här, gärna redan till nästa sommar. Sen kommer vi alltid behöva sommarvikarier eftersom det är en verksamhet som snurrar dygnet runt, säger Camilla Hofwander.

Vårdfokus nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för oss i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida