Tätare helgtjänstgöring kan innebära delade turer
Enda sättet att få ihop scheman med tjänstgöring varannan helg är troligen en återgång till det förhatliga systemet med delade arbetsturer. Den slutsatsen drar Vårdförbundets förtroendevalda i Skåne.
Att gå en delad tur innebär att man på en och samma arbetsdag arbetar ett förmiddags- och ett kvällspass och istället är ledig ett antal timmar mitt på dagen.
Den här arbetsmodellen var mycket vanlig under 70-talet och ogillades starkt av de anställda. Det är heller inte ett system som arbetsgivaren kämpat för att behålla.
– Tvärtom var både facken och arbetsgivarna överens om att delade turer skulle avvecklas. Det har aldrig varit någon stridsfråga, säger Pia Andorff, ordförande i Vårdförbundets lokalavdelning i Skåne.
Har inte diskuterats
På flera sjukhus planeras nu en återgång till helgtjänstgöring varannan vecka. Men att det samtidigt skulle innebära att personalen måste gå delade turer är det ingen som nämnt.
– Det är ingenting som har diskuterats i de forum som jag har deltagit i, säger Jan Eric Andersson, ekonomichef på Universitetssjukhuset Mas i Malmö.
Personalen måste täcka upp
Men Vårdförbundet menar att delade turer mer eller mindre är en förutsättning för att den tätare helgtjänstgöringen ska kunna fungera.
– Om vi ska arbeta varannan helg kommer det att fattas personal i början och i slutet av veckorna. Eftersom vi inte har några vikarier att täcka upp med måste befintlig personal täcka upp de vakanser som uppstår när de som har arbetet helg ska vara lediga, säger Mavis Owusu, röntgensjuksköterska och Vårdförbundets huvudskyddsombud på sjukhuset.
Svårt att få ihop livspusslet
I förlängningen tror hon att en återgång till tätare helgtjänstgöring och delade turer kan komma att hota patientsäkerheten.
– Det kommer att bli svårt för våra medlemmar att få ihop livspusslet. De blir stressade vilket kan leda till att fler misstag begås i vården.