Tio procents lönepåslag i Aneby

Tio procents lönepåslag i Aneby
Med ett rejält lönelyft hoppas Aneby kommun kunna behålla sina sjuksköterskor.

Förra årets höga personalomsättning fick kommunen att satsa extra på sina tolv sjuksköterskor.

– Vi är förstås glada och positiva även om mer behöver göras, säger Åsa-Karin Brunninge, Vårdförbundets förtroendevalda i Aneby.

Efterlyser fortbildning

För att behålla sina sjuksköterskor och kunna locka till sig fler har den småländska kommunen nu gjort en prioriterad satsning på 10,15 procents lönepåslag för de tolv sjuksköterskorna i hemsjukvården och i det kommunala äldreomsorgsboendet.

– Arbetsgivaren har insett att man behöver ta krafttag, gjorde en prioriterad satsning och gav oss ett rejält bud, men fler bitar behövs, som fortbildning och en mer hanterbar arbetsbörda, säger Åsa-Karin Brunninge.

Vårdförbundet har en längre tid påpekat att kommunen måste satsa på sina sjuksköterskor som har haft det tufft under lång tid. Många har gett upp. Förra året låg omsättningen på sjuksköterskor i småländska Aneby kommun på 46 procent och luckorna fick klaras med sjuksköterskor från bemanningsföretag.

Möjliga arbetsgivare

Löneökningen gäller från den första april. Distriktssköterskorna kommer att få lite mer av satsningen än sjuksköterskorna. Efter lönepåslaget kommer lönerna att ligga mellan 29 400 och 33 600 kronor i månaden.

– Kommunen jämför sig nog ofta med landstinget och andra kommuner men de är inte de enda möjliga arbetsgivarna för sjuksköterskor. För att behålla oss får de nog börja titta på Norge och privatvården också, säger Åsa-Karin Brunninge.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida