Arbetsmiljö

Tvingas arbeta i mörka illaluktande lokaler

Tvingas arbeta i mörka illaluktande lokaler
Både patienter och personal blir lidande av arbetsmiljön på ljus- och sårmottagningen vid Sundsvalls sjukhus. Arkivbild: Mostphotos

På ljus- och sårmottagningen vid Sundsvalls sjukhus sprids doften av illaluktande sår och misstänkt mögel i personalrummet. Lokalerna saknar både dagsljus och fungerande ventilation. Nu har Vårdförbundet gjort en anmälan till Arbetsmiljöverket.

De undermåliga lokalerna som ljus- och sårmottagningen vid Sundsvalls sjukhus är hänvisade till ska bytas ut eller renoveras tidigast 2018, enligt verksamhetschefen. Men Vårdförbundet anser att mottagningen måste flyttas så snart som möjligt. problemen har varit kända länge.

Eftersom lokalerna ligger mitt i sjukhuset finns inget dagsljus. Ventilationen är dålig och det saknas arbetsredskap som höj- och sänkbara badkar.

Vårdar i korridoren

Många patienter är sängbundna, men dörrarna till behandlingsrummen är för trånga för en säng. Därför tvingas patienter med illaluktande sår få behandling i korridoren. Ofta handlar det om gamla och mycket sjuka människor. Förutom problem med patientsekretessen sprids en dålig lukt i lokalerna.

– Utan dagsljus och med dålig ventilation blir personalen väldigt trött på eftermiddagarna. Dessutom finns det misstankar om mögel i personalrummet. I många omläggningar är det bakterier som luktar väldigt illa och detta ligger som en lukt över lokalerna, säger Åsa Holgersson, huvudskyddsombud från Vårdförbundet.

Inget har hänt

Under flera år har personalen klagat på sin dåliga arbetsmiljö, men inget har hänt. Eftersom det inte finns någon fackligt förtroendevald på arbetsplatsen dröjde det innan Vårdförbundet blev inkopplat.

Nu arbetar Åsa Holgersson med frågan och har efter möten med personalen och korrespondens med ansvariga chefer konstaterat att situationen är så allvarliga att det krävs en anmälan till Arbetsmiljöverket, en så kallad 6:6a-framställan.

I Vårdförbundets skriftliga begäran till arbetsgivaren svarar verksamhetschefen att hon framfört flera av problemen med lokalerna till de ansvariga för byggnaden, men utan resultat.

Hoppas på snabb förändring

På frågan om vad som skulle hända vid en eventuell brand eftersom sängar blockerar brandpost och utrymningsvägar svarar verksamhetschefen: ”Vill inte tänka på detta, ser bara värsta scenariot.”

På tisdag kommer Arbetsmiljöverket till ljus- och sårmottagningen för en första inspektion.

– Nu hoppas vi att Arbetsmiljöverket hjälper oss att få till en snabbare förändring. De måste ha andra lokaler, det skulle de ha haft för flera år sedan, säger Åsa Holgersson.

Vad är en 6:6a-anmälan?

  • I arbetsmiljölagens paragraf 6:6a står det vad ett skyddsombud ska göra vid allvarliga arbetsmiljöproblem.
  • Först vänder sig skyddsombudet till arbetsgivaren med en tydlig skriftlig begäran om vilka problem som måste lösas.
  • Arbetsgivaren ska genast återkoppla och ge ett kvitto på att begäran är mottagen.
  • Arbetsgivaren har sedan 14 dagar på sig att komma med besked om åtgärder.
  • Om svaret från arbetsgivaren inte kommer i tid eller inte är tillräckligt kopplas Arbetsmiljöverket in och fattar beslut om föreläggande eller förbud.

 

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida