Upphandlingsmiss gör bårar farliga

Upphandlingsmiss gör bårar farliga
Sjuktransporternas bårar i Skåne är farliga för såväl personalen som patienterna, enligt Vårdförbundets skyddsombud. Arkivbild: Colourbox

När upphandlingen av sjuktransporter i Lund genomfördes missade man att köpa en släde som hör ihop med bilarnas bårar. Nu utgör bårarna en risk för både patienter och personal, enligt Vårdförbundets skyddsombud. (UPPDATERAD 13:58)

20 december 2011

Det är två skyddsombud vid akutmottagningen vid Skånes universitetssjukhus i Lund som anmält till Arbetsmiljöverket att personalens arbetsförhållanden i Lund är oacceptabla och innebär en risk för skada och ohälsa hos personalen.

Problemet är de patienter som kommer till akuten med Skånetrafikens sjukresor. Eller rättare sagt – problemet är de bårar som patienterna transporteras på.

Bårarna är inte höj- och sänkbara och deras hjul går inte att låsa, vilket gör det svårt för personalen att flytta patienter till och från bilen. Dessutom ökar risken för att patienten ska falla av båren och skada sig, vilket skapar oro och ökar stressen hos personalen.

Ovanstående hade inte behövt vara ett problem eftersom det finns en släde som hör ihop med båren som gör den höj- och sänkbar och hjulen låsbara. Men släden ingick inte i upphandlingen av sjuktransporterna.

Vårdförbundets skyddsombud har tagit upp problemen tidigare men då har arbetsgivaren hänvisat till upphandlingen. Där står det att patienterna ska kunna lägga sig på båren och för egen maskin också kliva av den. Men anmälarna påpekar att patienterna inte alltid kan göra det, utan personalen tvingas ibland ”lyfta, dra och även bära av patienten”.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida