Vadstena lovar bättre arbetsvillkor

Vårdförbundet drar tillbaka sin anmälan till Arbetsmiljöverket mot Vadstena kommun. Efter ett möte i förra veckan hoppas man nu på bättre arbetsvillkor för sjuksköterskorna som arbetar inom kommunen.

27 april 2011

I onsdags träffades Vårdförbundet och arbetsgivaren tillsammans med Arbetsmiljöverket.

– Vi tycker att vi fick så pass många konkreta löften från arbetsgivaren att vi bestämde oss för att dra tillbaka vår anmälan. Nu är det upp till kommunen att bevisa att de verkligen gör något åt problemen, säger Vårdförbundets Susanne Augustsson.

Kommunen ska sätta in extrapersonal när sjuksköterskorna begär det. Joursystemet ska göras om och beredskapen ses över.

Ska registrera avvikelser

Av de tio sjuksköterskor som arbetar i kommunen har fem antingen slutat, begärt tjänstledigt eller är sjukskrivna. De lediga tjänster som finns ska nu utannonseras så att bemanningen blir bättre.

– Vi har lovat att sjuksköterskorna ska registrera alla avvikelser som gäller arbetet, till exempel när det blir för stor arbetsbörda eller de inte hinner ta rast. Arbetsgivaren vill se mer konkreta exempel på vilka problem vi upplever, berättar Susanne Augustsson.

Om en månad ska parterna träffas igen.

– Från Vårdförbundet kommer vi att ha koll på situationen och om våra sjuksköterskor då fortfarande upplever att det inte har blivit bättre är vi beredda att ta upp vår anmälan till Arbetsmiljöverket igen, säger Susanne Augustsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida