Varberg: Larmen på psykiatrikliniken har fungerat dåligt länge

Varberg: Larmen på psykiatrikliniken har fungerat dåligt länge
Gunnel Persson, ordförande för Vårdförbundet i Halland.

Vårdförbundet ser mycket allvarligt på att arbetsgivaren inte tar sitt arbetsmiljöansvar, kommenterar Gunnel Persson, ordförande i Halland, gårdagens stängning av en psykiatrisk vårdavdelning på Varbergs sjukhus. Dåligt fungerande larm har gjort personalens arbete osäkert.

Under en mycket lång tid har överfallslarmen på den psykiatriska kliniken på Varbergs sjukhus inte fungerat som de ska. Trots många möten mellan facken och olika arbetsgivarrepresentanter, inklusive tekniker, har problemen inte rättats till.

Ohållbar situation

– Att larmen inte fungerar som de ska gäller generellt på hela kliniken, liksom problem med överbeläggningar. Men avdelning 22 har vårdkrävande patienter och hade sedan midsommar fyra extravak förutom överbeläggningen. I kombination med att larmen inte fungerar fullt ut blev situationen ohållbar, förklarar Gunnel Persson.

Personalen har under en längre tid inte kunnat känna sig trygga och säkra på arbetet. När de ordinarie larmen inte fungerat har man försökt fylla på med back up-larm, walkie talkie och vanliga överfallslarm som kan köpas på varuhus.

– Det är inte alltid som personalen kan se att det larmar eller varifrån larmet kommer. Vi ser extra allvarligt på det. Arbetsgivarens arbetsmiljöansvar gäller dygnets alla timmar 365 dagar om året, konstaterar Gunnel Persson.

Flyttade patienter under kvällen

Det var huvudskyddsombuden för Vårdförbundet och Kommunal som stängde avdelningen i går eftermiddag. Patienterna flyttades under kvällen och natten dels inom kliniken, dels till Halmstad men även utomläns. Nattpersonalen följde med de patienter som flyttades till Halmstad.

Gunnel Persson har träffat några av sjuksköterskorna som bekräftar att vårdtrycket har varit extra hårt sedan midsommar med överbeläggningar och extravak på i stort sett alla klinikens avdelningar.

Har inte hört av arbetsgivaren

– Hur länge avdelningen kommer att vara stängd avgör Arbetsmiljöverket, så vi förväntar oss att de dyker upp här snart, sa Gunnel Persson innan hon fortsatte till nästa i raden av möten som stängningen medfört.

Arbetsgivaren hade hon dock ännu inte hört av.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida