Varbergsakuten får fler sjuksköterskor

Varbergsakuten får fler sjuksköterskor
Gunnel Persson, avdelningsordförande för Vårdförbundet Halland. Foto: Ulf Huett

Större lokaler och fler anställda. Efter kritik från skyddsombuden och hot om böter från Arbetsmiljöverket förbättras arbetsmiljön på akutmottagningen på Hallands sjukhus i Varberg. Men lösningen är för tillfällig, anser Vårdförbundet.

Akuten i Varberg fick under förra och förrförra året 20 procent fler patienter. Det ökade trycket gjorde arbetsmiljön ohållbar i för trånga och syrefattiga lokaler.

Lösningar utreddes. Inget hände. Men gemensam kritik från flera fackförbund och hot om vite på en halv miljon kronor från Arbetsmiljöverket har satt fart på förändringsarbetet.

Mottagningen växer nu till ytan och personalstyrkan utökas med fem sjuksköterskor och fem undersköterskor, meddelar hälso- och sjukvårdsstyrelsen i Halland. 3,9 miljoner kronor avsätts till att öka bemanningen.

Fler anställda är mer än välkommet, anser Vårdförbundet i Halland. Men avdelningsordföranden Gunnel Persson saknar en långsiktig lösning på problemet och tror inte att pengarna räcker till att anställa fem sjuksköterskor.

– Det här är väldigt svårbemannade tjänster och vi tror inte att knappt fyra miljoner räcker tillräckligt långt, säger hon till Vårdfokus.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida