Hot och våld i vården

Vårdcentral på Gotland stängd efter allvarligt hot

Sent på onsdagseftermiddagen hällde en man ut bensin i väntrummet på Vårdcentralen Hemse på södra Gotland. Först efter att polisen skjutit mannen i benet lyckades de gripa honom. UPPDATERAD

Enligt Hans Brandström, verksamhetsområdeschef för primärvården på Gotland, dök mannen utan förvarning upp i väntrummet strax före 16.45 på eftermiddagen. Mannen var sedan tidigare känd av personalen.

– Han kom bara, och ville inte väl. Enligt vittnen uppträdde han hotfullt, säger Hans Brandström.

Enligt polisens uppgifter till helagotland.se ska det ha rört sig om en man i 50-årsåldern som var aggressiv och arg på något när han kom in på vårdcentralen. Han hade en bensindunk i handen och hotade att bränna ner stället.

Så sent på eftermiddagen fanns bara en handfull av personalen kvar. Det var oroligt i väntrummet, några ur personalen gick ut och kollade vad det var. När de såg att mannen uppträdde hotfullt och hällde ut bensin på golvet drog de sig undan och ringde omedelbart polisen.

Sköts i benet

Polisen sköt först ett varningsskott, när det inte hjälpte utan mannen började hälla ut bensin i entrén sköts han i ena benet. Därefter kunde polisen gripa honom

Enligt Hans Brandström togs all personal väl om hand efter det inträffade. De som inte var på plats på vårdcentralen ringdes upp under gårdagskvällen. I dag har all personal samlats på en annan vårdcentral för en gemensam genomgång av vad som har hänt.

Företagshälsovården är inkopplad och personalen har erbjudits enskilda stödsamtal. Men hittills har alla tackat nej till samtal.

– De är tagna, men alla mår bra, säger Hans Brandström

Vårdcentralen stängd

Förutom gärningsmannen skadades ingen, men på grund av den hotfulla situationen hålls vårdcentralen i Hemse stängd i dag, torsdag.

Patienter på södra Gotland som tillhör Hemse vårdcentral hänvisas under torsdagen i brådskande fall till sjukvårdsrådgivningen på telefon 1177 för råd om vård.

Patienter med bokade besöks- eller telefontider kommer att kontaktas av vårdcentralen för rådgivning respektive ombokning till en annan dag.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida