Sommarbemanning 2019

Vårdförbundet anmäler akuten i Karlstad till Arbetsmiljöverket

Vårdförbundet anmäler akuten i Karlstad till Arbetsmiljöverket
Camilla Gustafsson, ordförande för Vårdförbundet i Värmland. Foto: Ulf Huett.

Läget på akuten är allvarligt och inom Vårdförbundet är man inte nöjd med arbetsgivarens handlingsplan för arbetsmiljön. I dag skickar de därför sin begäran om åtgärder till Arbetsmiljöverket.

Camilla Gustafsson, ordförande för Vårdförbundet i Värmland, är mycket kritisk.

? Den handlingsplan de visade oss är inte alls tillräcklig. Det är en skrivbordsprodukt, varken skyddsombuden eller någon representant för arbetstagarna har varit med när riskbedömningen gjordes. Efter att de lämnat svaret fick vi sitta med och komma med en del tillägg, men inte alls det vi hade önskat, säger hon.

Gå till sommarkartan

Vårdfokus berättade i förra veckan om nödropet från de anställda på akuten vid Centralsjukhuset i Karlstad. Bemanningen var redan låg sedan tidigare ? inför sommaren minskades antalet sjuksköterskor så att det nu är fem färre varje dygn.

Läs också: Skyddsombuden i Karlstad slår larm om arbetstrycket på akuten

? De kallar det en verksamhetsanpassning, men det handlar inte om en anpassning till verksamheten utan en anpassning till bristen på sjuksköterskor, säger Camilla Gustafsson.

Hon säger att det hade behövts mer konkreta förslag från arbetsgivaren, men eftersom det saknas enligt Vårdförbundet skickas anmälan till Arbetsmiljöverket i dag, fredag.

? På akuten finns akut sjuka och de svårast sjuka. Där är det extra viktigt att det finns tillräckligt med kompetent personal som också är utvilad och har fått sin återhämtning så att de kan ge patienterna den vård de behöver. Enhetschefen och verksamhetschefen på akuten signalerade redan i februari att de hade en svår situation och att de behövde hjälp från den högre ledningen. Det har de inte fått. Och nu står vi här, säger Camilla Gustafsson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida